Gordon Brown: “2013 is het jaar van de jeugd”

Schermafbeelding 2013 01 15 Om 08.44.25
Foto: Simone D. Mccourtie, Flickr

Wereldwijd protesteren jongeren tegen discriminatie, geweld en kinderarbeid. Waar blijven de volwassenen?
Jonge Indiërs en jonge Pakistani protesteren tegen (seksueel) geweld tegen vrouwen en meisjes. Ze worden gezien en gehoord. Volgens Gordon Brown, ex-premier van Groot-Brittannië, zijn de demonstraties een teken dat 2013 aan de jeugd is. Dat schrijft hij in The Daily Beast.
Brown voorspelt dat 2013 in het teken zal staan van demonstraties van protestbewegingen van jongeren die hun rechten opeisen. Hij verwijst naar demonstraties waarbij 200.000 jongeren op de been kwamen tegen kinderarbeid in onder meer Myanmar (Birma). De Britse oud-premier vraagt zich af waarom jongeren zoveel mondiger zijn dan de volwassenen die verantwoordelijk voor hen zijn.
Globalisering is volgens Brown de oorzaak van zowel het gebrek aan (respect voor de) rechten van vrouwen en kinderen in opkomende economieën als de krachtige protestbewegingen. Door de alomtegenwoordigheid van communicatiemiddelen is een demonstratie zo georganiseerd. Gebeurt er tijdens een demonstratie iets, dan kan de massa daar, gewaarschuwd via Twitter, sms, mail en Facebook, direct op reageren.
Digitale communicatie zorgt ook voor een ‘globaal geweten’, zegt Brown. Iedereen weet, of kan weten, dat afkomst voor een groot deel bepaalt hoe welvarend je bent. Rijke landen moeten de vraag beantwoorden waarom ze nog steeds profiteren van kinderarbeid en waarom ze zo weinig investeren in onderwijs voor kinderen en jongeren in arme landen en opkomende economieën die op grond van hun afkomst kansloos zijn op de normale arbeidsmarkt.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Illegale boeken in India
Paardentherapie helpt tieners van seksverslaving af
Waarom worden in India zoveel vrouwen verkracht?

Over de schrijver

1 gedachte over “Gordon Brown: “2013 is het jaar van de jeugd””

Reacties zijn gesloten.