Goud krijgt eindelijk duurzaam keurmerk


Solidaridad deelt vandaag het eerste gecertificeerde “goed goud” sieraad uit aan Katja Schuurman. De organisatie wil stimuleren dat meer goud “fair trade en fair mined” (FT&FM) geproduceerd wordt. Ook Jort Kelder wordt ingezet in de mediaacampagne. Hij presenteert de eerste collectie met verantwoorde gouden sieraden aan een internationaal gezelschap.
“Het keurmerk is een belangrijke stap op weg naar het verduurzamen van de hele sector”, licht Nico Roozen, directeur van Solidaridad, toe. “Op grote schaal wordt bij goudwinning gebruik gemaakt van het giftige kwik, wordt vaak in onveilige mijnschachten gewerkt, ontvangen mijnbouwers een té lage prijs voor het goud en wordt het milieu onnodig aangetast. De afgelopen vijf jaar heeft Solidaridad met man en macht gewerkt aan het organiseren van verantwoorde goudwinning.”

Img 0956
Zo Moeten Sommige Mijnbouwers Werken. Foto: Solidaridad

Solidaridad werkt ondermeer samen met een belangorganisatie van goudmijnbouwers, die opmerkelijk genoeg, ARM heet. Mijnbouwers krijgen meestal maar 70% van de wereldmarktprijs voor goud betaald. Zij hebben daardoor vaak geen financiële ruimte om hun kinderen naar school te sturen en te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Voor FT&FM-goud krijgen mijnbouwers 5 – 10% meer dan de wereldmarktprijs, oftewel 50% dan voor regulier goud.
Bron: Solidaridad
Lees ook
Verantwoord funshoppen in de Avondwinkel op 12 juni: meld je aan
Voor extra glans koop je fairtrade goud
Je keuken wordt leuker zonder plastic

Over de schrijver