Gouden tips voor een tweedehands schattenjacht

Waar de één kriebels krijgt van een kringloopwinkel, krijgt de ander er spontaan goudkoorts. Zelf vallen we binnen die laatste categorie, daarom geven we je graag een aantal tips mee voor een geslaagde schattenjacht.

Tweedehands winkelen is namelijk niet alleen heel leuk, maar ook heel duurzaam. Als je huiswaarts keert met een goede buit zou je je spontaan af kunnen vragen waarom je ooit nog iets nieuws zou willen kopen (behalve onderbroeken natuurlijk). In Nederland zijn er loodsen vol met de meest prachtige snuisterijen, hebbedingetjes en andere tijdloze pareltjes. Om te voorkomen dat je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet, zetten we alle gouden tips voor je op een rijtje.

Voor de echte kringloop-veteranen zal dit artikel wellicht geen verrassingen bevatten. Toch hopen we dat je door dit artikel zin krijgt om op pad te gaan, of je eigen zolder weer eens opruimt om de toevoer fris te houden. Win-win voor iedereen.

Schat zoeken: strategieën
Paniek in de kringloopwinkel. Het overkomt de beste. In de meeste tweedehands zaakjes wordt er namelijk zoveel op één vierkante meter uitgestald dat je uren verstoppertje zou kunnen spelen zonder elkaar ooit te vinden. Daarom zijn er een aantal strategieën om het kijken wat gezelliger te maken. Zo kan je van tevoren een missie bedenken. Wat wil je vinden? Een knoflookpers, een goed boek?

Als je niks nodig hebt, kun je ook nog altijd zoeken op bepaalde thema’s, zoals poezen en religie (beide altijd goed vertegenwoordigd). Door de focus te verleggen zou je wel driehonderd rondjes in dezelfde kringloop kunnen lopen en steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Mijn persoonlijke lievelingsactiviteit naast schat zoeken is om juist hele lelijke dingen te vinden. Zo vond ik een keer een beeldje van een heel lelijk hondje met een kurk in zijn hoofd, waarvan ik nog steeds baal dat ik die niet heb gekocht.

Foto: Ij-Hallen
Foto: Ij-Hallen

Schateiland: paradijs aan het IJ
Vanaf station Amsterdam Centraal gaat er elke 5 minuten een veerpont. Deze gaat dwars over het IJ, langs vrachtschepen, kleine bootjes en oude gebouwen. Aan de andere zijde ligt een oude onderzeeër met daarachter een soort schateiland: de oude NDSM-werf. Maandelijks vind je hier de grootste tweedehands markt van Nederland: De IJ-Hallen.

Deze plek is een waar walhalla voor alles en iedereen die van tweedehands houdt: je vindt rekken vol kleding, prullaria, verzamelingen, boeken en de mensen achter de kraampjes zijn eigenlijk altijd even leuk als hun kraam zelf. Hou je niet van spullen kijken? Ga er dan vooral heen om mensen te kijken. Aan het eind van de dag kan je heerlijk neerstrijken op een terras bij Noorderlicht of op de pannenkoekenboot (als varen met heel veel kinderen en een all-you-can-eat-pannenkoekenbuffet meer je ding is).

Schatkaart: locaties
Niet iedereen woont in Amsterdam en kan daar zomaar even heen. Dat begrijpen wij goed, daarom hebben we een heuse schatkaart bijgevoegd waarmee je allerlei tweedehands adresjes in het hele land kunt vinden. Zo zit er een hele leuke kringloop in Goor. De schatkaart met (bijna alle) locaties en zoekopties vind je hier.

Foto: Ij-Hallen
Foto: Ij-Hallen

Goud & nieuw: doe het zelf
Sommige mensen kunnen werkelijk alles omtoveren tot iets moois. Als je met deze gedachte rondstruint langs tweedehands spullen ontdek je de meest fantastische dingen. Geloof je me niet? Zoek dan eens op Pinterest op ‘kringloop ideetjes’ of ‘upcycling ideas’. Daar zie je de resultaten van mensen die van oud goud maakten. Zoals een een boekenkastje omgetoverd tot een poppenhuis, een truitje getransformeerd tot een draagtas en nog veel meer goede ideeën.

Neem de tijd, en neem wat mee
Ga niet gehaast langs de kringloop, maar maak er een uitje van. Neem iemand mee met wie je samen op jacht kunt. Op de blog van De Groene Meisjes staan tal van steden met daarin de leukste tweedehands adresjes en andere plekken die je net zo goed kunt bekijken als je in de buurt bent. Tot slot willen we natuurlijk kwijt dat het niet alleen aardig en gezellig is om iemand mee te nemen, maar ook om iets mee te nemen. Doorgaans kan je naar een markt geen eigen spullen inbrengen, maar zijn de mensen bij de kringloop heel blij met jouw oude items. Zo is jouw kast weer wat leger en gaat iemand anders blij met jouw oude pareltje naar huis.

Foto: Ij-Hallen
Foto: Ij-Hallen

Alle prachtige afbeeldingen zijn gemaakt door de IJ-Hallen. Benieuwd wanneer de volgende editie is? De agenda vind je hier.

 

 

Over de schrijver

3 gedachten over “Gouden tips voor een tweedehands schattenjacht”

 1. Pingback: Tweedehands schatzoeken op de vrijmarkt

 2. Niet alleen in kringloopwinkel maar ook de jouw marktkraam vestigingen kun je bezoeken om nog echte koopjes en schatten te vinden. Er zijn er 32 in Nederland en steeds meer mensen huren daar een kraam. Je vindt er werkelijk van alles en elke dag is het weer anders.

 3. Haha wat leuk mijn broches op de bovenste foto.
  Wij staan inderdaad elke markt op de Ij- hallen met een kraam bomvol vintage.
  Voornamelijk lampen, zonnebrillen, sieraden en allerlei andere super leuke hebbedingetjes.
  Altijd weer de moeite waard om eens langs te komen.
  Groetjes van treasuredepot.nl

Reacties zijn gesloten.