“Bijna geen peer in perenijsjes van Ola”

Gouden Windei. Foto: Foodwatch
Gouden Windei. Foto: Foodwatch
Foodwatch onthulde vandaag de shortlist met wat zij beschouwen als de Grootste Misleiders van 2013. Deze 5 producten zijn te vinden in supermarkten en andere reguliere winkels die voedsel verkopen en doen zich veel mooier voor dan ze zijn. Een van de 5 misleiders is Ola Festini Peer van Unilever die adverteert met de slogan “zoveel fruit zuig je er niet zomaar uit”. Het ijsje bevat echter slechts 1/15 van een peer. Ook andere producten kunnen geen genade vinden in de ogen van Foodwatch. Neem bijvoorbeeld de slagroomtaart van de HEMA: deze zou op een “ambachtelijke” wijze gemaakt zijn met de “allerbeste ingrediënten”, maar bevat desalniettemin 20 e-nummers.
Dit zijn de 5 Grootste Misleiders aldus Foodwatch:

  • Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts: de bus bestaat voor 97% procent uit het goedkope vulmiddel maltodextrine en bevat slechts 3% stevia.
  • HEMA Slagroomtaart: De taart hangt aan elkaar van de E-nummers, terwijl Hema beweert dat hij ‘ambachtelijk’ gemaakt is met ‘de allerbeste ingrediënten’.
  • Red Bull Energy Shot: Bevat een cocktail van werkzame stoffen die mogelijk gezondheidsrisico’s opleveren. Als frisdrank mag het niet verkocht worden. Red Bull omzeilt de regels door de shot ‘een voedingssupplement’ te noemen.
  • Ola Festini Peer van Unilever: In een ijsje zit slechts 1/15e van een peer, terwijl Unilever reclame maakt met “zoveel fruit zuig je er niet zomaar uit”. De smaak komt in feite van suiker, citroensap en aroma.
  • Albert Heijn’s puur&eerlijk zalm in bladerdeeg: Slechts de 21% zalm is duurzaam. Aan de overige 79% heeft AH geen eisen gesteld. Deze zijn dan ook niet biologisch en sommige zijn bovendien dieronvriendelijk geproduceerd.

Consumenten kunnen vanaf vandaag op foodwatch.nl stemmen op het meest misleidende product. Deze krijgt dan de dubieuze hoofdprijs: het Gouden Windei.
Bron: Foodwatch
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Best budget tip: eigengemaakte tomatensaus, lekker en goedkoop
Kijktip: Kromme komkommers krijgen tweede kans in Rotterdam

Over de schrijver

1 gedachte over ““Bijna geen peer in perenijsjes van Ola””

Reacties zijn gesloten.