Graffiti spuitende oma’s frissen buurt op

In Portugal worden grijze buurten opgefrist door een reeks kleurrijke graffiti schilderingen. Deze prachtige kunstwerken komen niet van jonge makers, maar van een stel coole oma’s waar je ‘u’ tegen zegt. Deze oude dametjes zijn het zat om gestereotypeerd te worden: straatkunst is immers voor jong en oud. Gewapend met kleine handtasjes en grote spuitbussen trekken ze door de straten van Lissabon, een spoort van versiering achter zich latend. Mijn zegen hebben ze. Want zeg nou zelf: wie wil er nou niet een graffiti bende met opa’s en oma’s in de buurt hebben?

Lata 65

De groep Lata 65 wil vooroordelen uit de weg ruimen van mensen die straatkunst maken en bewonderen. Het woord ‘Lata’ betekent ‘blik’ in het Portugees, en 65 staat voor de leeftijd waarop mensen officieel bejaard worden genoemd. De missie van het project is om bruggen te slaan tussen verschillende generaties, en daarbij vooroordelen uit de weg te ruimen. Lata 65 doet dit door graffiti workshops aan te bieden aan de oudere gemeenschap. Op deze manier kunnen de ouderen niet alleen alles leren over stencilkunst en verven, maar ook over kunstgeschiedenis. Samen met jonge straatkunstenaars gaan de ouderen aan de slag en veranderen zij samen de manier waarop er naar ouderen en straatkunst gekeken wordt.

Graffiti Spuitende Oma'S
Foto: Lat 65 @ Benfica

Jong geleerd

De gemiddelde leeftijd van de bejaarden die deelnemen aan de workshops ligt rond de 74 jaar. Nu zijn er wel een aantal mannen die mee doen, toch zijn het de vrouwen die de boventoon voeren. De oudste dame die mee doet is maar liefst 92 jaar. De ouderen zeggen zich weer jong te voelen als ze aan het verven zijn. Zo hebben de meeste van hen niet meer geknipt, geplakt en geschilderd sinds ze in de schoolbanken zaten. Door creatief en intuïtief bezig te zijn voelen ze zich weer jong, en maken ze gebruik van hun verbeelding.

Kleur

Portugal is langzaam aan het opkrabbelen van de economische crisis. Volgens initiatiefneemster Lara Seixo is het van groot belang dat mensen weer kunnen lachen, en er meer kleur komt in het leven van mensen. De opzet van het project mag dan misschien klein lijken, de impact is groot. Zo vertelt een oude dame in een filmpje over het project dat ze helemaal is opgeleefd door het project en er van geniet om de deur uit te zijn. Als tip geeft ze mee aan ieder die het horen wil: “Ga naar buiten. Kijk om je heen. Er is altijd wel iets moois aan het gebeuren.

Graffiti Spuitende Oma'S
Foto: Lata 65 @ Benfica

Mee doen?

Altijd al een keer met een graffiti workshop willen doen? We zouden je het liefst naar Portugal zelf sturen om daar mee te doen met deze geweldige ouderen, maar dat leek ons iets te ver van huis. Gelukkig zijn er ook in Nederland genoeg kansen om zelf aan de slag te gaan. Via Graffiti Netwerk kan je workshops vinden die je in heel het land kunt volgen. Met een beetje geluk willen je opa en oma ook mee. Gegarandeerd succes!

Over de schrijver

1 gedachte over “Graffiti spuitende oma’s frissen buurt op”

  1. Je zou het anders kunnen lezen, dat het graffiti van spuitende oma’s betreft. Beter kan je woorden die aan elkaar horen gewoon aan elkaar schrijven, dus graffitispuitende, net als graffitischilderingen trouwens.Tegenwoordig de trend om woorden los te schrijven maar dat is nergens voor nodig.
    Verder wel leuk als de buurt wat opgefleurd wordt.

Reacties zijn gesloten.