5 granen die je brood nog lekkerder maken

Brood is al eeuwenlang een essentieel voedsel wereldwijd, en granen zijn de belangrijkste ingrediënten om brood van te maken. Van tarwe tot rogge, van haver tot maïs, elk graan brengt zijn unieke smaak, textuur en voedingsprofiel naar het bakproces. We zetten een paar fijne granen voor je op een rij.

Granen zijn kleine, robuuste zaadjes die gedijen in de weelderige velden van graangewassen. Ze zijn de onmisbare krachtbron voor ons lichaam en worden gebruikt in keukens over de hele wereld. Van ontbijt tot avondeten, granen zijn overal, en we kunnen niet genoeg krijgen van hun veelzijdigheid.

Haver

Haver wordt vaak geassocieerd met havermout, maar het is ook een goede keuze voor het bakken van brood. Het heeft een zachte textuur en voegt voedzaamheid toe aan broodrecepten dankzij de hoge vezel- en eiwitgehaltes. Haverbrood heeft een licht zoete smaak en een stevige kruim, waardoor het perfect is voor sandwiches en toast. Vaak gebruik je het in combinatie met andere granen, want alleen van haver is het moeilijk om brood te bakken.

Kamut

Kamut bevat veertig procent meer eiwit dan andere granen en vergelijken met tarwe is kamut rijker aan vitamine E en mineralen zoals magnesium, zink en selenium. Kamut verteert gemakkelijk, geeft een langdurig vol gevoel en geeft over het algemeen minder verteringsproblemen voor mensen met tarwe-allergie.

Rogge

Rogge is een graan dat populair is in delen van Europa, vooral in landen als Duitsland en Scandinavië. Het heeft een diepere, meer uitgesproken smaak dan tarwe en voegt een karakteristieke nootachtige smaak toe aan brood. Broden op basis van rogge hebben de neiging compacter te zijn dan tarwebrood vanwege het lagere glutengehalte, maar ze zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels.Dankzij de ruwe volle roggekorrels wordt een brood niet alleen wat vochtig, maar ook compact. De bereidingswijze is bijzonder: roggebrood wordt namelijk niet gebakken, maar gegaard in een oven waarvan de temperatuur aan het dalen is. Vanwege het zware karakter van roggebrood is het lekker bij boerse gerechten en met stevige kazen.

Spelt

Spelt is een oeroude graansoort. Het werd na de Middeleeuwen verdrongen door tarwe vanwege de hogere opbrengst en het gemak aangezien bij tarwe makkelijker het kaf van het koren kan worden gescheiden. Spelt wordt sinds kort in Nederland verbouwd, maar komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Vanwege het stevige vliesje is spelt beter bestand tegen ziekten, zijn chemische gewasbestrijdingsmiddelen overbodig en wordt het dus altijd biologisch verbouwd. Speltbrood is in opmars en is een goed alternatief wanneer je tarwe minder goed kunt verteren.

Mais

Maïsmeel is een belangrijk ingrediënt in traditionele broden in veel delen van de wereld, vooral in Zuid-Amerika en delen van Afrika. Maïsbrood heeft een zoete, aardse smaak en een stevige textuur. Het is van nature glutenvrij, waardoor het een ideale keuze is voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.

Teff

Teff is van nature glutenvrij waardoor het geschikt is voor mensen met een glutenintolerantie (coeliakie). Teff bevat meer nutriënten zoals calcium, ijzer, zink en magnesium en heeft een hoog aandeel langzaam verteerbaar zetmeel. Omdat het zaad zo klein is wordt de hele korrel gebruikt, waardoor het veel vezels heeft en je lang verzadigd bent. Sommigen zien teff als een gierstsoort (basis van griesmeel en couscous).

Volkoren tarwe

Volkoren tarwe is ook tarwe, maar in tegenstelling tot ‘gewoon’ wit of bruin wordt de hele tarwekorrel gebruikt inclusief kiemen en zemelen. Het brood bevat daardoor niet alleen meer vezels, maar ook meer vitamines zoals B1, B6 en mineralen waaronder ijzer en jodium. Door de aanwezigheid van vezels ben je langer verzadigd.

Zuurdesem

Zuurdesem is geen graansoort, maar een bereidingswijze. Dit was dé manier van brood bakken totdat gist in de negentiende eeuw werd ontdekt. Meel en water worden gekneed, aparte gezet en gaan onder invloed van de in het meel aanwezige bacteriën gisten waardoor het mengsel zuur wordt. Dit gist wordt aan gewoon deeg toegevoegd. Zuurdesem is stevig brood met een volle smaak en geeft je lang een voldaan gevoel.

Of het nu gaat om tarwe, rogge, haver, maïs of een van de vele alternatieve granen, de wereld van broodgranen is rijk aan diversiteit en smaak. Elk graan brengt zijn unieke eigenschappen, waardoor je eindeloos kunt experimenteren en nieuwe smaken kunt creëren. Wat is jouw favoriete graan?

Over de schrijver