Grapefruitsap helpt bij behandeling kanker

Sophie Z.j., Flickr.com
Sophie Z.j., Flickr.com

Het drinken van een glas grapefruitsap maakt een kankermedicijn drie keer zo krachtig, zonder de bijwerkingen die een hogere dosis normaal gesproken zou opleveren. Dit blijkt uit een voorlopig onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Chicago, dat gepubliceerd werd in het vakblad Clinical Cancer Research.

Toch niet gevaarlijk
Al langer was bekend dat grapefruitsap een uitwerking had op kankermedicijnen, maar eerder werd nog gedacht dat die uitwerking juist gevaarlijk was. Nu blijkt dat de juiste dosis – en dat is in dit geval een glas per dag – juist heel goed werkt in combinatie met de juiste hoeveelheid van het medicijn sirolimus. En die hoeveelheid is lager dan gebruikelijk, wat zorgt voor minder bijwerkingen én minder kosten.
Onderzoek
Aan het onderzoek deden 138 patiënten met een ongeneesbare vorm van kanker mee. Zij kregen of alleen sirolimus of sirolimus in combinatie met grapefruitsap, of in combinatie met een medicijn dat ketoconazole heet. Hieruit bleek dat de meest optimale dosis sirolimus 90 mg per week is, maar dat dit wel kon leiden tot onder meer een misselijk gevoel. In combinatie met grapefruitsap was slechts tussen de 25 en 35 mg sirolimus per week nodig. De combinatie met ketoconazole was nog positiever; dan was er slechts 16 mg sirolimus nodig. Toch is grapefruitsap een aantrekkelijker alternatief, omdat dat niet giftig is en het de kans op een overdosis verkleint.
Bron: CBS News
Lees ook:
Grotere borsten betekenen grotere kans op kanker
Dagelijks tomaatje helpt tegen prostaatkanker
Zorg bij borstkanker vaak onvoldoende
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.