Graszoden leggen in de winter?

Foto: Tuin en gras
Foto: Tuin en gras
Veel mensen vragen zich af of je graszoden kunt leggen in de winter. Een vraag die we zowel met ja en nee kunnen beantwoorden. We leggen je graag hoe dat zit. En hopelijk kun je dan straks zeggen: graszoden leggen in de winter, hetkanwel!

Bevroren ondergrond: geen graszoden leggen
Veel mensen vermoeden het al wel maar het klopt inderdaad dat je beter geen graszoden kunt (laten) leggen op het moment dat de ondergrond bevroren is. De kans dat dit gebeurd is vaak in de wintermaanden. Maar Nederland kent een redelijk milde winterperiode waardoor het vaak in de December ook nog kan.

De reden dat het beter is om geen graszoden te leggen op het moment dat de ondergrond bevroren is komt door het feit dat de graszoden dan niet goed kunnen wortelen en zodoende afsterven.

Vorst kort na de aanleg
Maar zul je je wellicht afvragen: wat gebeurt er met mijn graszoden als het kort na het leggen gaat vriezen? Een goede vraag met een heel simpel antwoord: dat kan, de graszoden zullen dan niet afsterven. Dus stel dat je in het weekend de graszoden laat leggen en maandag gaat het vriezen dan zit je gewoon safe.

Nog wat aanlegtips
Het feit dat je graszoden kunt leggen, betekent nog niet dat je gegarandeerd een strakke grasmat krijgt. Dus, we geven je nog een aantal tips:

– Zorg ervoor dat de ondergrond vlak is
– Zorg ervoor dat de ondergrond voldoende vocht en voedingsstoffen bevat
– Op het moment dat je de grond goed bewerkt heb dan ga je aan de slag met kunstmest. Gebruik 3,5 tot 4 kg per 100 m2.
– Opgerolde graszoden kunnen wellicht net te weinig vocht bevatten. Zorg ervoor dat de grond enigszins vochtig is voordat je graszoden gaat uitrollen
– Leg de graszoden strak tegen elkaar aan. Je zult zien dat je de naden niet eens meer ziet
– Als je de graszoden gelegd hebt dan heb je een stevige rollen nodig om het goed te laten hechten.

Samenvattend
Het is mogelijk om graszoden aan te leggen in de winter, mits de omstandigheden goed zijn. Dus: geen vorst in de grond op het moment van aanleggen. En als je de tips gebruikt dan kun je snel genieten van een strak gazon. En mocht je een mooi overdekt terras hebben en willen genieten je strakke grasmat, schaf dan terrasverwarming aan. Bij Wehkamp heb je ruime keuze!

Over de schrijver

1 reactie op “Graszoden leggen in de winter?”

  1. graszoden laten aanleggen

    Leuk interessant stukje !

    Maar als de vorst in de grond zit hoe lang moet je dan wachten voordat je de graszoden kan plaatsen ??

    Alvast dank

Reacties zijn uitgeschakeld.