Gratis boeken lezen dankzij Boekspots

Opeens ontdekte ik hem, een kleine bibliotheek op het treurige, al jaren in verbouwing zijnde, winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Vlak bij de ingang naar het station is namelijk een Boekspot ingericht, een openbare boekenkast waar je een boek kunt meenemen of een boek achter kunt laten voor een ander.

Nu was ik rijkelijk laat met mijn ontdekking want het concept bestaat al ruim 3 jaar en er zijn al Boekspots te vinden op ruim 80 locaties in Nederland. Het is een initiatief van de Bibliotheken en de Provincie Utrecht, die op deze manier het delen en lezen van boeken willen ondersteunen. Als fervent lezer ben ik dan ook heel erg blij met dit initiatief!

Hoe het werkt

Het concept van een Boekspot is heel simpel. Je kiest een boek, leest het en zet het daarna weer terug. Ook leuk: je kunt op een sticker voorin het boek schrijven wat je van het boek vond om anderen te helpen met hun keuze. En als je zelf boeken overhebt kun je deze inleveren bij een Boekspot om deze met anderen te delen.
Groot voordeel ten opzichte van een reguliere bieb is dat je het boek zo lang mag houden als je wilt. Het aanbod is natuurlijk wel een stuk beperkter dan bij een normale bibliotheek maar een lekkere pocket voor een lange treinreis kun je er zeker vinden.

Zelf een Boekspot starten?

De Boekspots worden beheerd door vrijwilligers en je kunt zelf ook een Boekspot starten. De kosten voor het starten van je eigen Boekspot zijn €69,-. Hiervoor krijg je een kaststicker met de spelregels, een deursticker voor de locatie en 200 stickers voor op de boeken. Voor een goede boekenkast dien je zelf te zorgen. Meer informatie vind je hier.
Je kunt meer lezen over de Boekspots op hun website, Facebook en Twitterpagina.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020