In Arnhem kan je vandaag en morgen gratis bomen en struiken ophalen

Vandaag en morgen kunnen inwoners van Arnhem gratis bomen en struiken ophalen. De gemeente geeft samen met Natuurcentrum Arnhem, Meer Bomen Nu en de provincie Gelderland in totaal vijfduizend bomen en struiken weg.

Op die manier krijgen bewoners niet alleen de kans hun eigen tuin vergroenen, maar helpen ze ook om het klimaat in de stad te verbeteren. Want zoals we allemaal weten, zorgen bomen in de zomer voor verkoeling en minder wateroverlast bij hevige regenbuien. Bovendien vergroten ze de biodiversiteit en slaan ze CO2 op. En daarmee zijn ze een belangrijke speler in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Meer bomen nu

De bomen en struiken die vandaag en morgen gratis weggegeven worden, zijn de afgelopen jaren door vrijwilligers geoogst in de bossen rondom de stad. Het gaat om zaailingen die op de plek waar ze stonden niet goed konden doorgroeien.

Elk jaar produceren bomen honderden of zelfs duizenden zaailingen, waarvan de meerderheid het niet redt om uit te groeien tot een volwassen boom of struik. Door ze te oogsten en ergens anders een plek te geven, krijgen ze die kans wel. Van de 500.000 zaailingen die vorig jaar door Meer Bomen Nu werden weggegeven is 80% succesvol geworteld op de nieuwe plek.

Meer bomen planten

De Europese Unie wil 3 miljard bomen bijplanten. Ook Nederland heeft als doel om in 2030 zo’n 37.000 hectare bos bij te planten. Dat is een toename van 10% of bijna vier keer de omvang van de stad Utrecht. Dat zijn mooie plannen waar we nog mijlenver van verwijderd zijn, zo schreef De Groene Amsterdammer een half jaar geleden nog. Maar dat ligt niet aan Meer Bomen Nu, want die timmeren hard aan de weg, of moet ik zeggen aan het bos. Eind vorig jaar wisten ze met hun methode van zaailingen oogsten en gratis uitdelen internationaal de aandacht te trekken. Zo maakte World Economic Forum een filmpje, deed VRT verslag en schreef The Guardian erover.

Gratis bomen en struiken in Arnhem

De gratis bomen en struiken die vandaag en morgen in Arnhem worden weggegeven zijn tussen de 50 en 200 cm hoog. Als je vandaag of morgen een wil ophalen, kan dat tussen 10.00 en 16.00 uur. Je moet je wel vooraf even aanmelden: dat kan hier. En wees er snel bij, want op is op. Je kan overigens ook als vrijwilliger meehelpen met oogsten voor toekomstige acties. Je kan je opgeven via dit formulier.

Over de schrijver