Gratis je huis verwarmen met… servers

Flickr Account John Seb Barber
Flickr Account John Seb Barber

Huishoudens betalen behoorlijk wat geld om hun huis te verwarmen, terwijl bedrijven weer diep in de buidel moeten tasten om hun serverruimtes te verkoelen. Dat moet slimmer kunnen, zo bedacht Eneco. Het bedrijf lanceerde in april en mei een proef met server-verwarming in de woonkamer van vijf huishoudens: de Eneco eRadiator. Deze huishoudens kunnen de Eneco eRadiator gebruiken om hun woning gratis te verwarmen. Of dit ook echt werkt, wordt het komende jaar getest.

[adrotate banner=”35″]

Server-verwarming

De servers die in de vijf woonkamers geplaatst worden, gaan in opdracht van diverse bedrijven en kennisinstituten, waaronder het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) complexe berekeningen uitvoeren. Deze berekeningen dragen bijvoorbeeld bij aan onderzoek naar nieuwe medicijnen. Het is voor het eerst dat zo’n designradiator met ingebouwde server in gewone huishoudens geplaatst wordt. De Eneco eRadiator is ontwikkeld door Nerdalize, een bedrijf dat in 2013 werd opgericht om het idee van server-verwarming verder uit te breiden. Eneco heeft een belang in het bedrijf genomen omdat het mogelijkheden ziet in de eRadiator.

Lees ook: Zelf je huis verwarmen met een pelletkachel

Kachel met dataserver

De eRadiator lijkt op een gewone straalkachel, maar heeft in plaats van een verwarmingselement een kleine dataserver. De straalkachel wordt aangesloten op de glasvezelaansluiting en maakt een zacht, snorrend geluid. De eRadiator is ook voorzien van een knop, waarmee de warmte naar buiten kan worden afgevloeid. Als de proef succesvol is, wordt ook gekeken naar mogelijkheden om die warmte op te slaan en uiteindelijk alsnog te gebruiken.

Winst voor bedrijven, huishoudens en milieu

Bedrijven en instellingen besparen ongeveer 30 tot 55 procent met de eRadiator, omdat ze geen kosten meer hebben voor de huisvesting en koeling van datacentra. Huishoudens besparen op de energiekosten, omdat ze de verarming niet of minder hoeven te gebruiken. Daarnaast levert de eRadiator een aanzienlijk milieuvoordeel op, omdat de energie tegelijkertijd gebruikt wordt om te rekenen én om te verwarmen. De praktijkproef duurt in ieder geval tot het einde van het jaar. Daarna wordt besloten of de eRadiator ook op andere locaties wordt ingezet. De proef wordt overigens niet alleen nationaal met belangstelling gevolgd, maar ook internationaal.

Bron: Eneco

1 gedachte over “Gratis je huis verwarmen met… servers”

Reacties zijn gesloten.