Gratis lettertype helpt mensen met dyslexie lezen

Opendyslexic
Opendyslexic

Ontwerper Abelardo Gonzalez heeft samen met onderwijskundigen een lettertype ontwikkeld dat mensen met dyslexie moet helpen met lezen. Het lettertype, OpenDyslexic, kan gratis gedownload worden en is al toegevoegd in Instapaper, een programma waarmee gebruikers webpagina’s kunnen opslaan op hun harde schijf.

Dikkere lijnen
Het is niet makkelijk om een lettertype te maken dat mensen met dyslexie helpt bij het lezen. De mate en manier waarop dyslexie zich uit, kan namelijk sterk verschillen. Dit lettertype wordt gekenmerkt door dikkere lijnen, die richting de onderkant zelfs nog wat dikker worden. Dit zou een tekst voor veel mensen beter leesbaar moeten maken. Gonzalez kwam hierop door samen te werken met onderwijskundigen en hun onderzoeksrapporten te bestuderen.
iPhone en iPad
Het lettertype OpenDyslexic kan gebruikt worden met een andere app, die ook door Gonzalez ontwikkeld is: openWeb. Die app wordt geïnstalleerd op de iPhone of iPad, waarna het de tekst in browsers omzet in OpenDyslexic. Inmiddels is het lettertype ook al beschikbaar voor Android toestellen. Mogelijk wordt het binnenkort nog vaker gebruikt; Google, Sony en Amazon hebben al aangegeven belangstelling te hebben voor het font.
Bron: MedicalXPress
Lees ook:
7 natuurlijke tips tegen verkoudheid
Hoe de herfst je blij maakt
Honing helpt tegen puistjes
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

4 gedachten over “Gratis lettertype helpt mensen met dyslexie lezen”

  1. Zo'n 8 jaar geleden kwam het lettertype Read Regular uit, gevormd door een dyslectische vorngeefster, vorig jaar kwam Dyslexie uit en nu OpenDyslexic. Mooi dat er nu meer keuze is en prima dat er nu geen € 170,– boor netaald hoeft te worden. Trouwens … uit onderzoek van de VU bleek dat de 60% van de dyslecten nog steeds de voorkeur geeft aan Arial. Ik heb ook konderen in behandeling die Calibri prettiger vinden. Voor ieder wat wils.

  2. Het Nederlandse Dyslexie lettertype kan voor tientallen of honderden euros besteld worden, en is dus onbruikbaar voor de meeste toepassingen. Dit OpenDyslexic font is gratis beschikbaar.

Reacties zijn gesloten.