Met gratis openbaar vervoer, laat jij dan de auto staan?

Luxemburg maakt als eerste land het openbaar vervoer gratis. Een geweldige stap om het fileprobleem op te lossen en meer aandacht aan het milieu te besteden. De grote vraag is alleen of gratis OV mensen ook echt uit de auto haalt? 

Luxemburg heeft last van files

In Luxemburg wonen maar 600.000 mensen. Het is een heel klein land, maar met een groot fileprobleem. Elke dag komen er zo’n 200.000 mensen uit de buurlanden naar Luxemburg voor werk. In Luxemburg Stad wonen 110.000 mensen en komen er dagelijks 400.000 mensen met de auto naar hun werk. Met het gratis openbaar vervoer hoopt de regering het fileprobleem te verminderen.

Ook in delen van Estland is het OV gratis

In Tallinn de hoofdstad van Estland werd na een referendum besloten om trein en bus gratis te maken. Het begon in 2013, maar inmiddels zijn er ook verschillende provincies met gratis openbaar vervoer.

Minder auto’s op de weg

Gratis OV klinkt heel goed, maar in Trouw stond een artikel over een onderzoek naar de resultaten van gratis openbaar vervoer. In Tallinn bleek dat mensen niet per se minder met de auto gaan, als het openbaar vervoer gratis is. De keuze voor openbaar vervoer bleek minder met de kosten te maken te hebben en meer met de betrouwbaarheid en frequentie. Uit hetzelfde onderzoek bleek wel dat mensen met een lager inkomen meer gingen reizen.
Toch zijn we wel heel benieuwd wat de resultaten in Luxemburg zullen zijn. Zal dit initiatief mensen wel uit de auto de trein in krijgen? Met als resultaat minder files, schone lucht en een leefbare hoofdstad? En kan dit ook in Nederland werken? We zijn benieuwd naar je mening.

Over de schrijver

19 reacties op “Met gratis openbaar vervoer, laat jij dan de auto staan?”

 1. Pingback: Trends 2019: gezondheid op maat, nieuwe familiebanden en plasticverbod

 2. graag laat ik de auto staan of doe deze zelfs weg
  helaas is het ov gratis maken geen optie, we staan nu al met zn allen in de spits in de trein, als we er uberhaupt nog bij kunnen, op tijd op je afspraak komen is er gewoon niet bij, laten ze eerst maar eens zorgen voor een béter ov!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Hoe gaat het dan, als je wat te vervoeren hebt? Er zijn mensen die voor hun hobby of muziekbandjes spullen of apparatuur moeten kunnen meenemen ! En dat gaat niet met openbaar vervoer. Typisch weer zo’n gedachte van de A – technische linkse kerk die niet praktisch kunnen denken. Als je in jullie in, “Het kan wel” termen gaat denken, waarbij gestimuleerd word om zelf een “tiny house” te gaan bouwen, zonder je materialen en of je gereedschap te kunnen vervoeren? hoe doe je dat? Al je bouwmaterialen en gereedschap met de trein of bus? Denk toch eens praktisch !

 4. Hoe gaat het dan, als je wat te vervoeren hebt? Er zijn mensen die voor hun hobby of muziekbandjes SPULLEN of APPARATUUR moeten kunnen meenemen ! En dat gaat niet met openbaar vervoer. Typisch weer zo’n gedachte van de A – technische linkse kerk die niet praktisch kunnen denken. Als je in jullie in, “Het kan wel” termen gaat denken, waarbij gestimuleerd word om zelf een “tiny house” te gaan bouwen, zonder je materialen en of je gereedschap te kunnen vervoeren? hoe doe je dat? Al je bouwmaterialen en gereedschap met de trein of bus? Denk toch eens PRAKTISCH !!

 5. Dit zou absoluut schelen! De trein is nu vaak zoveel duurder dan de auto, dat veel mensen om die reden de auto pakken.
  En een goed voorbeeld voor de jongste generatie.
  Ik ben voor!

Reacties zijn uitgeschakeld.