Kunnen deze kleine paarden klimaatverandering tegengaan?

De klimaatbestseller Drawdown schetst 100 oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. 1 innovatief idee in dit boek is wel heel erg verrassend. Kan de (her) introductie van grote – en klein grazers, zoals paarden, op de mammoetsteppes in Siberië de opwarming van de aarde vertragen?

Verandering beplanting draagt bij aan snellere opwarming in poolgebied

Het is genoegzaam bekend, de aarde warmt op. Ook de permafrost, een dikke ondergrondse laag binnen de poolcirkel die permanent bevroren is, ontdooit. Met enorme gevolgen. Als de aarde met 1,5 opwarmt, gaat de permafrost enorme hoeveelheden CO2 en methaan uitstoten. De opwarming aan de grond verloopt in de poolregio veel sneller. Dat komt ook door verandering in de beplanting van dit gebied.

2 Russische wetenschappers, vader en zoon Zimov, doen al jaren onderzoek naar de permafrost. Na tientallen jaren hebben ze 1 verrassende conclusie: als we de planteneters die ooit dit gebied bevolkten weer laten grazen, kunnen we voorkomen dat de permafrost verder ontdooit. Ze brengen hun theorie nu in de praktijk in het Pleistocene reservaat in Siberië.

Grazers leggen de aarde bloot

Hoe gaat dat in zijn werk? Als grazers op zoek zijn naar eten, duwen ze de sneeuwlaag weg waardoor de aarde niet langer geïsoleerd is. Die zal daardoor 1,6 tot 2,2 graden kouder worden. Gek genoeg dragen bomen volgens Zimov hier in deze gebieden juist bij aan de opwarming omdat bomen en bladeren warmte opnemen en richting de bodem uitstralen. Een sneeuwlaag zonder bomen en grote struiken reflecteert de zonnewarmte.

Een Russische tank speelt voor mammoet

Natuurlijk zijn er voor hun plan veel dieren nodig. De wolharige mammoet die ooit een belangrijke rol speelde om de beplanting te controleren, komt alleen nog in Ice Age voor. Een oude Russische tank heeft de rol van deze enorme taigabewoner overgenomen en vernietigt struiken als een mammoet.

Grote grazers waar Zimov zijn hoop op heeft gevestigd zijn kleine paarden uit Siberië (Jakoetpaarden), muskusossen uit Alaska, Zweedse rendieren en bizons.  De Canadese regering heeft al bizons gedoneerd voor het Pleistocene reservaat.

Zorgen grote- en kleine grazers voor onze veiligheidsmarge?

Het herintroduceren van grote grazers op de mammoetsteppes draagt ook bij aan natuurherstel. Deze gebieden kunnen weer een nieuwe wildernis worden die CO2 vastlegt.  Dit verrassende idee zou ons wel eens de veiligheidsmarge kunnen opleveren die we nodig hebben tijdens de transitie naar een wereld zonder fossiele brandstoffen.

Over de schrijver