Wat houdt het Green Key Keurmerk bij vakantieparken in?

Als je een biologisch of fair trade keurmerk op een pak hagelslag ziet, weet je waarschijnlijk wel wat het betekent, maar wist je dat er ook voor vakantieparken een keurmerk is? Dit is het Green Key Keurmerk. Wat het inhoudt, leggen we uit. 

Wat is het Green Key Keurmerk?

Green Key is het grootste en belangrijkste internationale duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche. Bedrijven die dit keurmerk hebben ondernemen duurzaam en met oog voor mens en milieu. 

Bedrijven met dit keurmerk doen er alles aan om het milieu zo min mogelijk te belasten zonder in te leveren op comfort voor de gasten, waarbij ze verder gaan dan wat vanuit de wet- en regelgeving verplicht is.  

Wat is verplicht?

Green Key heeft verplichte normen waar bedrijven aan moeten voldoen om het Keurmerk te krijgen. Dit worden de basis milieunormen genoemd: 

●      Bedrijven moeten op vijf verschillende manieren aan de gasten communiceren over hun Green Key beleid of over wat ze doen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

●      Bedrijven moeten zo weinig mogelijk water, gas en elektriciteit gebruiken.

●      Bedrijven moeten hun producten duurzaam inkopen. 

●      Bedrijven moeten zorgen voor zo min mogelijk afval en hun afval scheiden.

Waar mogen de bedrijven zelf een verschil maken?

Naast de verplichte normen zijn er ook optionele normen. Daar kunnen de bedrijven zelf een keuze in maken. 

●      Communiceren naar gasten over wat er op milieugebied wordt gedaan en is bereikt.

●      Met welke maatschappelijke organisaties de bedrijven samenwerken.

●      Welke maatregelen de bedrijven verder nemen om water te besparen.

●      Het aanbieden van producten met een duurzaamheidskeurmerk, bijvoorbeeld zeep en shampoo.

●      Het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. 

De optionele normen zijn niet verplicht voor bedrijven, maar hoe meer van deze milieumaatregelen ze nemen, hoe hoger hun Green Key niveau. Er zijn drie niveaus: brons, zilver en goud. Voor brons moeten bedrijven aan 19 optionele normen voldoen, voor zilver aan 26 en voor goud aan 32.

Bedrijven met een gouden Green Key certificering zetten zich dus het meest in voor het milieu. Een voorbeeld van een organisatie die zich volledig inzet voor het milieu is Landal. Bijna alle vakantieparken hebben inmiddels een gouden Green Key certificering. 

700 Nederlandse bedrijven met dit keurmerk 

Er zijn inmiddels bijna zevenhonderd Nederlandse bedrijven met een Green Key Keurmerk, het grootste aantal wereldwijd. Naast Landal is Centerparcs heel intensief bezig met verduurzamen. Hun Nederlandse vakantieparken zijn zelfs zo duurzaam dat ze allemaal een gouden Green Key Keurmerk hebben gekregen. 

Internationaal zijn er negentig landen met bedrijven die het Keurmerk hebben. Wil jij duurzaam op vakantie? Je herkent een Green Key bedrijf aan een groene sleutel op de website. Zo draag je ook op vakantie bij aan een duurzame samenleving. 

Over de schrijver