Greenpeace gaat in SER onderhandelen voor schone energie

Voor het eerst in haar bestaan neemt Greenpeace deel aan de onderhandelingen in de Sociaal Economische Raad (SER). Het kabinet heeft de SER gevraagd om een breed gedragen akkoord te sluiten over een schonere energievoorziening. Niet alleen de leden van de SER nemen deel aan de onderhandelingen, maar ook milieuorganisaties als Greenpeace zijn gevraagd om mee te doen. ‘Er ligt na tien jaar stilstand een historische kans om een doorbraak te bereiken voor schone energie. Daarom ruilen we onze actieoverall nu om voor een maatpak’, zegt Joris Thijssen (foto), campagnedirecteur van Greenpeace.
De overlegtafels van de Sociaal Economische Raad zijn voor Greenpeace onbekend terrein.Maar Greenpeace vindt de opdracht aan de SER veelbelovend. Het kabinet heeft ambitie en er is geld. Dat zijn belangrijke randvoorwaarden om tot een akkoord te komen. “We zien grote kansen, maar Greenpeace tekent alleen voor een akkoord dat tot een echte omslag naar schone energie leidt.”
Het Kabinet Rutte wil in 2020 in Nederland 16 procent schone energie opwekken. Hoog tijd dat ons land stappen zet, vindt Thijssen: ‘Alleen Malta, Cyprus, Luxemburg en de UK gebruiken minder schone energie dan wij. Zowel voor het klimaat als voor de economie is deze achterstand onverstandig.’
Greenpeace vindt de keuze van het kabinet om definitief afscheid te nemen van fossiele brandstoffen in 2050 dan ook een doorbraak. Dat betekent wel dat het beschikbare geld alleen geïnvesteerd moet worden in een innovatieve, schone energiehuishouding. Subsidies voor kolencentrales om biomassa bij te stoken, zijn onzin. Zo worden de kolencentrales bevoordeeld boven gascentrales die veel schoner zijn. Het gebruik van biomassa is sowieso alleen zinvol als het leidt tot minder CO2-uitstoot en dus tot bescherming van het klimaat.
Wel moet Nederland zich maximaal inspannen om de potentie van windmolens in zee en op land volledig te benutten. Ook via aardwarmte en energieopwekking bij mensen in de buurt, zoals zonnepanelen, kan op een schone manier veel energie worden opgewekt. Door huizen te isoleren, apparaten zuiniger te maken en de industrie haar productieprocessen te laten innoveren, gebruiken we bovendien minder energie en valt de rekening lager uit.
Bron: persbericht Greenpeace

Over de schrijver

2 reacties op “Greenpeace gaat in SER onderhandelen voor schone energie”

  1. "Greenpeace tekent alleen voor een echte omslag naar schone energie"
    Hoe goedgelovig kun je zijn in het afglijden?
    Zo buitelen de organisaties om maar mee te mogen praten

Reacties zijn uitgeschakeld.