Greenpeace: Geen glyfosaat (landbouwgif) meer in Intratuin is klein stapje op de goede weg

Roundup, Landbouwgif Met Glyfosaat. Foto: Cheeseslave, Flickr
Roundup, Landbouwgif Met Glyfosaat. Foto: Cheeseslave, Flickr
Greenpeace is verheugd dat Intratuin stappen zet om glyfosaat terug te dringen. Maar wat het doet is nog lang niet genoeg. Dat meldt Greenpeace in een persbericht. De milieu-organisatie startte vorige maand een petitie om het bedrijf op te roepen het gebruik van pesticides op tuinplanten terug te dringen. Deze pesticides zijn namelijk mede de oorzaak van de massale bijensterfte in Nederland. Intratuin maakte gisteren bekend dat het onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat uit de schappen gaat halen.

Greenpeace: “Glyfosaat is zeer schadelijk voor het milieu. Wetenschappers brengen het middel in verband met de ziekte van Parkinson en andere ernstige gezondheidsgevolgen. Drinkwaterbedrijven dringen al jaren aan op terugdringen van glyfosaatgebruik, het is de meest problematische stof voor productie van gezond drinkwater in Nederland.”

De milieu-organisatie vindt de stap van de Intratuin echter nog niet ver genoeg gaan. Er zijn namelijk nog veel andere schadelijke pesticides in het tuincentrum te vinden. Onlangs werden door Greenpeace op planten die verkocht worden bij Intratuin 270 pesticiden aangetroffen op 35 planten. Op 16 van de 35 planten zaten pesticiden die verboden zijn of niet toegestaan in de sierteelt. Van die 270 pesticiden, zijn er in ieder geval 65 acuut giftig voor bijen. Een aantal van de bestrijdingsmiddelen die Greenpeace aantrof op de planten van Intratuin zijn al bijna tien jaar verboden in de EU vanwege risico’s voor mens en milieu.

Kees Kodde, woordvoerder van Greenpeace: “Intratuin zet een stapje door glyfosaat geleidelijk uit te faseren. Maar Intratuin zegt niets over pesticiden die schadelijk zijn voor bijen die toegepast worden door kwekers en telers die aan Intratuin leveren. Greenpeace zet haar campagne door om Intratuin tot echte stappen op te roepen.”

Ondertussen hebben bijna 67.000 mensen de petitie ondertekend. Hier vind je de petitie.

Bron: Greenpeace

Lees ook
[adrotate group=”1″]
44 procent Europeanen heeft glyfosaat (landbouwgif) in urine
Kijktip: Gif op planten uit tuincentrum schadelijk voor bijen

Over de schrijver

1 gedachte over “Greenpeace: Geen glyfosaat (landbouwgif) meer in Intratuin is klein stapje op de goede weg”

  1. Pingback: Greenpeace: Geen glyfosaat (landbouwgif) meer in Intratuin is klein stapje op de goede weg | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.