Greenpeace treft schadelijke stoffen aan in outdoorkleding

Bron: sean dreilinger, Flickr
Bron: sean dreilinger, Flickr

Greenpeace liet dit jaar 17 outdoorartikelen onderzoeken door twee onafhankelijke laboratoria op verontreinigende stoffen. Belangrijkste conclusie: weerbestendige merkkleding is verontreinigd met verschillende hormonaal actieve chemicaliën Greenpeace voert de laatste tijd een ‘detox’ campagne, gericht op het verwijderen van giftige stoffen in onze directe leefomgeving.
De onderzoekers vonden met name veel perfluorkoolstoffen (PFK’s). Ook vorig jaar onderzocht Greenpeace weerbestendige merkkleding, met vergelijkbare resultaten.
Grenzen overschreden
De vier onderzochte merken zijn The North Face, Patagonia, Adidas en Salewa. De giftige stoffen die op en in de producten werden aangetroffen, zijn ook vluchtig. Dit betekent dat de dampen die van de kleding afkomen, ook de luchtkwaliteit in de winkels nadelig beïnvloeden. “PFK’s vervuilen het water, maar deze studie toont aan dat de ze ook de luchtkwaliteit aantasten en daarmee de menselijke gezondheid “, aldus Claudia Sprinz, woordvoerder van Greenpeace.
Onderzoek naar het materiaal van de producten wees uit dat bijvoorbeeld handschoenen van het merk Mammut  te hoge concentraties bevatten van het  schadelijke perfluorsulfonzuur  (PFOS ). De onderzoeksgegevens laten zien dat de handschoenen negen keer zoveel ervan bevatten dan wettelijk is toegestaan. De wettelijk toegestane limiet is een microgram per vierkante meter.
Voor andere PFK’s bestaan geen wettelijke limieten, maar er werden wel hoge waarden van aangetroffen. Fluortelomeeralcohol (FTOH ) bijvoorbeeld werd in bijna alle jassen vastgesteld, zowel van Adidas, Jack Wolfskin, The North Face en van Salewa. Ook bevatten ze hormonaal actieve weekmakers, ook wel ftalaten genoemd of nonylfenolen.
Greenpeace wil verbod
Greenpeace wijst erop dat jassen met PFC-vrije membranen of impregneringen van polyester en polyurethaan net zo weerbestendige zijn als deze giftige producten. Zij zijn alleen niet oliewerend, maar dat zal geen probleem zijn voor de meeste consumenten. Je kunt je ook afvragen of je ooit zo’n speciale jas nodig zult hebben. Voor dagelijks gebruik zijn outdoorartikelen niet per se noodzakelijk.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken waarschuwen tegen het gebruik van PFK’s. Zij geven aan dat deze het immuunsysteem verzwakken en de vruchtbaarheid bij vrouwen negatief beïnvloedt. Verschillende indicatoren bij met PFOS besmette dieren wijzen op schade aan de lever. Andere onderzoeken ontdekten een verhoogd risico op kanker bij besmetting. Greenpeace roept op tot een EU-breed verbod op het gebruik van PFK’s. Sommige modemerken zijn al uit eigen beweging gestopt met het verwerken van deze stoffen in hun artikelen.
Bron: Der  Standard
Lees ook
Zo geef je zonnepanelen kado, aan jezelf of aan anderen
Giftige stoffen in cosmetica die je moet vermijden
Jongens beginnen steeds eerder met puberen

Over de schrijver

3 reacties op “Greenpeace treft schadelijke stoffen aan in outdoorkleding”

  1. Pingback: Groenste outdoorwinkel in Zweden verkoopt, recycleert, repareert en verhuurt » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Voetbalschoenen Oranje bevatten giftige chemicaliën » hetkanWel.nl

  3. Ik snap het probleem en tegelijkertijd vraag ik mij af in hoeverre deze stoffen contact hebben met de huid. Met andere woorden: het zit op de jas, maar hoe gevaarlijk is het nu werkelijk ?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020