Greenpeace verklaart in Rio de oorlog aan financiële sector

Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace. Foto: Donostia Kultura, Flickr

Er komt oorlogszuchtige taal uit Rio de Janiero, waar de VN internationale milieutop Rio+20 gehouden wordt. Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace Internationaal en een van de sprekers op de top, kondigt aan “op de voet van oorlog” te staan met grote bedrijven en vooral financiële instellingen.
Lees ook
Duurzame talenten opgelet: nu kun je een Wereldprijs winnen
Greenpeace: KFC maakt wegwerpverpakkingen van regenwoudhout
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huishouden?
De woede van Greenpeace ontstond nadat op de conferentie in Rio verschillende voorstellen over de bescherming van het milieu door onderhandelaars werd afgezwakt. De stevige lobby van grote bedrijven zou hier de oorzaak van zijn. Greenpeace wil nu die bedrijven aanpakken met acties, en vooral banken en financiële instellingen. Zij investeren immers grote sommen geld in milieu-onvriendelijke praktijken. “We zullen ze ernstig ondermijnen,” aldus Kumi Naidoo.
“Ons doel is om alle banken zover te krijgen dat ze geen leningen verstrekken voor olie, kolen, gas en activiteiten die ontbossing veroorzaken. We willen de stroom van kapitaal uitzetten. De tijd is rijp, omdat de banken zeer kwetsbaar zijn wat betreft hun publieke draagvlak.”
Overigens zijn ook andere organisaties zeer sceptisch over de milieutop. De Nederlandse organisatie Milieudefensie berichtte vandaag dat de onderhandelingen “volledig waren vastgelopen” door gelobby van grote bedrijven. Met name Shell wordt door Milieudefensie expliciet genoemd als een grote blokkade voor betere milieuverdragen.
Organisaties zoals Greenpeace verwachten meer van innovatieve leiders uit het bedrijfsleven die wel inzien dat duurzaamheid belangrijk is, ook voor de groei van de economie. Greenpeace houdt later deze week een actie tegen oliewinning onder de Noordpool. Verschillende leiders uit het bedrijfsleven zullen hier hun steun aan verlenen, aldus Naidoo.
Bron: The Guardian, Milieudefensie

Over de schrijver