Greenup automaat beloont leerlingen voor recycling afval

Greenup Verzamelautmoaat. Bron: Tomra
Greenup Verzamelautmoaat. Bron: Tomra

Sinds 2009 organiseert de ASN Bank elk jaar ASN Bank Wereldprijs. Iedereen die een duurzaam project heeft, kan meedoen. Na een aantal rondes worden op 13  november de vier prijswinnaars bekendgemaakt, die elk €10.000 euro ontvangen voor hun bedrijf. hetkanWel zet enkele kandidaten in het zonnetje. Vandaag: Greenup, een bedrijf dat een verzamelautomaat ontwikkelt met een bijzonder bonuspuntensysteem voor scholieren.

Wil jij ook een kans maken op een van de 4 Wereldprijzen à €10.000? Schrijf je dan nu in. Je kunt je project uiterlijk tot 2 juli inschrijven. Wees er dus snel bij.

Veel zwerfvuil langs wegen, in parken en plantsoenen bestaat uit lege frisdrankpakjes, blikjes en flesjes. En veel daarvan is afkomstig van scholieren die in de pauze iets kopen en na gebruik de verpakking weggooien. Je kunt vaak zo hun snoeproutes volgen. Romy te Kloese van het bedrijf Tomra, dat oorspronkelijk de statiegeldflesautomaten levert aan supermarkten, is daarom enthousiast over de Greenup. Het apparaat neemt drie soorten drankverpakkingen die gerecycleerd worden. En het belangrijkste: de leerlingen worden beloond als ze recyclen.

Wat voor soort project is Greenup?

Romy: “De Greenup is een inzamelautomaat die we plaatsen op scholen, waar gebruikte flesjes, pakjes en blikjes in kunnen, dit ter bestrijding van de zogenaamde ‘snoeproutes’ van school naar supermarkt die bezaaid liggen met lege verpakkingen. Datzelfde afval vind je ook overal in en rond scholen. Ons eerste apparaat werkte met een loterij. Als je daar je verpakkingen in gooide, maakte je kans op een leuke prijs. We ontdekten dat een loterij vooral in het begin mensen trekt, maar dat het effect daarna terugloopt. En wij willen juist dat je afval recyclen een gewoonte wordt. Daarom hebben we iets nieuws bedacht: een apparaat waar je spaarpunten krijgt voor wat je inlevert, zodat je kunt sparen. Zo bouw je blijvend een prikkel in voor scholieren om hun afval daar te deponeren en niet op de grond. Uit onderzoek blijkt dat een dergelijke insteek moet werken.”

Wat is de grootste uitdaging voor het project?

“Ontdekken wat scholieren het meest stimuleert om hun verpakkingen naar de Greenup te brengen. En het betaalbaar te krijgen. Scholen hebben vaak niet de middelen om een dergelijke automaat aan te schaffen. De oplossing zou kunnen zijn, advertenties te plaatsen op het beeldscherm van het apparaat, bijvoorbeeld van scholen die leerlingen werven, of eco-vriendelijke bedrijven. Zo kan het apparaat er tegen gereduceerd tarief of zelfs gratis komen te staan. Hoe kunnen we dit handen en voeten geven? Het is echt een trial en error verhaal.”

Wat ga je met het geld doen als je de ASN Bank Wereldprijs wint?

“Die zal besteed worden aan marktonderzoek. Er is nog zoveel uitzoekwerk te doen. De Greenup is technisch nogal geavanceerd: een display, een pasjessysteem, een apparaat dat drie soorten verpakking zelfstandig scheidt etc. Dus we moeten een antwoord vinden op vragen als: hoe vind je bedrijven die dit vanuit een groen ideaal willen financieren? En hoe maak je het voor scholen financieel interessant om de Greenup aan te schaffen?”

Wil jij ook een kans maken op een van de 4 Wereldprijzen à €10.000? Schrijf je dan nu in. Je kunt je project uiterlijk tot 2 juli inschrijven. Wees er dus snel bij.

Hier vind je meer informatie over de ASN Bank Wereldprijs.

Over de schrijver

5 reacties op “Greenup automaat beloont leerlingen voor recycling afval”

  1. Pingback: Geef Utrecht ook een proef met een statiegeldautomaat » hetkanWel.nl

  2. Pingback: 50+ projecten dingen mee naar ASN Wereldprijs

  3. Het kan eenvoudiger! Marktvraag moet zijn hoe de producent van de verzamelapparaten geld verdient aan wat zij inzamelt! Duitsland scheidt afval al heel lang en commercieel. … Marktvraag moet niet zijn hoe je scholen zo ver krijgt, maar hoe de uitgever van de verzamelapparaten er geld mee verdient en tegelijkertijd waarde creëert voor scholieren/ studenten. En door te vereenvoudigen: scholieren een betaalde rol te geven in het ophalen. En als bedrijf de apparaten veel breder te verspreiden. Dat verlaagt productie kosten. Zoals de kledingbakken van Humanitas!

  4. Pingback: San Francisco recycleert bijna al het afval » hetkanWel.nl

  5. Wat dacht u van een statiegeldsysteem ? Je betaalt iets voor de verpakking en krijgt dat geld terug wanneer je de verpakking inlevert. Of is dat al eerder bedacht ?

Reacties zijn uitgeschakeld.