Nu de Grieken hun rekeningen niet meer met euro’s kunnen betalen, stappen ze over op alternatieve betaalmethoden. Lokale ruilsystemen komen op als paddestoelen uit de grond, mede dankzij Nederlandse open source software.
In de Griekse stad Volos betalen steeds meer mensen met de Lokale Alternatieve Eenheid, in het Grieks Tems genoemd. Het werkt net als geld: mensen kunnen hun tems verdienen met klusjes of door dingen te verkopen en ze kunnen het uitgeven door klusjes of dingen te kopen. Een van de inititiatiefnemers voor het netwerk, Maria Choupis, schat dat er al een stuk of 15 van zulke systemen in Griekenland zijn gestart.
Het netwerk wordt gerund door lokale mensen zelf. Er zijn een aantal eenvoudige regels. Zo mogen mensen niet meer dan 1200 tems in bezit hebben om verzamelwoede tegen te gaan.
De website van de organisatie draait op open source software die in Nederland ontwikkeld is, het zogeheten Cyclos project. Met dit systeem is zelfs mobiel bankieren mogelijk en kunnen mensen met sms-jes betalen.
Het Griekse parlement heeft kortgeleden een wet aangenomen die “alternatieve vormen van ondernemerschap en lokale ontwikkeling stimuleert”. Ook ruilnetwerken zoals die in Volos profiteren hiervan, ondermeer met belastingvoordelen.
Volgens Choupis is er een nieuwe stemming in Griekenland, een beslistheid om “voorbij woede naar creativiteit te bewegen”. “Je bent niet arm als je geen geld hebt,” aldus Choupis, “je bent arm als je niets te bieden hebt.”
Bron: The Guardian, New York Times
Lees ook
Zo groeit je geld groen. 5 tips
Lenen van de crowd is alternatief voor banken
Laat de zon voor je werken: check hoeveel zonnepanelen jou maandelijks opleveren
Grieken stappen over op alternatieve munt
- Geplaatst door St. Maarten
- 21 maart 2012
- Denken
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
9 gedachten over “Grieken stappen over op alternatieve munt”
Het nadeel van Cyclos is alleen dat dat weer geld kost, LEX(local exchange) is ook zo'n systeem maar dan gratis http://www.localexchange.nl/cm/
En Lets is een heel goed systeem alleen zijn de meeste groepen rond de 50-60 deelnemers, 800 deelnemers is best een hoop! Ik dacht dat alleen Lets Amsterdam zo'n aantal heeft mogen zien.
Cyclos heet dan open source te zijn, maar is in het gebruik inderdaad erg duur omdat er maar feitelijk één aanbieder (hoster) voor is (Digitekst). Voor onze ruilkring in Den Bosch waren deze kosten al snel de helft (!) van onze euro-begroting. Om die reden zijn we dan overgestapt naar Lex, open source zoals open source moet zijn.
Bovenstaande link werkt niet meer. Zelf ben ik nauw betrokken bij de verdere software-ontwikkeling van Lex. Geinteresseerden kunnen via mijn site contact opnemen.
Mark http://devrijepc.nl
Cyclos is ontwikkeld door de Social Trade Organisation die alternatieve geldsystemen ontwikkelt en in de praktijk brengt. Voor meer info, zie http://www.socialtrade.nl en http://www.cyclos.org
Pingback: Club van 30 - Duurzaam nieuws - Crowdfunding maakt duurzame vis uit eigen land mogelijk
een reele economie maar toch ook een vorm van kapitalisme.
Super, mooi initiatief. Maar solidariteit naar bijv gehandicapten die niet een klus in ruil kunnen
aanbieden??
In Nederland zijn er ook al interessante initiatieven te vinden. http://www.spullendelen.nl bijvoorbeeld. En ook zijn er in Nederland inmiddels vele ruilkringen. LETS groepen om zo maar te zeggen. Ook is dit binnen http://www.transtiontowns.nl een verschijnsel om de economie weer verder te localiseren.
Als de mensen zien wat een financiële schade er werd aangericht door de overheid en topbedrijven dan zijn ze enorm boos geworden, en nu hebben ze die enorme energie kunnen kanaliseren naar creativiteit, zo zie je maar dat we perfect kunnen samenwerken en elkaar steunen als groep. Mooi Werk!
HOOPVOL! : )
Reacties zijn gesloten.