Griekse “aardappelbeweging” groeit in macht

2201327206 3Ce46Bd5C8 Q
Foto: Svadifari, Flickr

Het is al wat ouder nieuws, maar in het licht van de aangekondigde stijgende voedselprijzen zeker actueel: de groeiende aardappelbeweging in Griekenland. De Grieken hebben namelijk in de crisis een goede manier ontdekt om de voedselprijzen laag te houden. Griekse boeren verkopen steeds vaker hun aardappelen en andere producten zonder tussenpersonen, direct aan de consument. Deze beweging zorgde ervoor dat de prijzen voor aardappelen in één maand tijd zakte met 24%. Ook prijzen voor andere veel gebruikte etenswaren, zoals olijfolie en meel zakte flink. 
Lees ook
Verkouden? 7 natuurlijke middelen die wel werken
Grieken stappen over op alternatieve munt
Win een kookworkshop van een chef-kok bij jou thuis
De beweging startte nadat Griekse boeren boos werden dat supermarkten Egyptische aardappelen importeerden, terwijl hun voorraadschuren nog vol zaten. Tegelijkertijd was er een flinke stijging van de voedselprijzen. Boeren besloten zelf het heft in hand te nemen, en gingen op zelf georganiseerde markten hun waren verkopen. Gevolg: consumenten betalen fors minder voor hun eten, boeren krijgen fors meer voor hun producten. Supermarkten en tussenhandelaren zien hun winsten flink dalen.
Het effect is zo sterk dat ook bij landelijke metingen een fikse daling van de voedselprijzen werd opgemerkt, ook in de supermarkten die door de concurrentie scherper op hun eigen prijzen moeten letten.
Lees het hele artikel op Al Jazeera

Over de schrijver