Groeiend obesitas probleem trekt veel kijkers

4653801674 517F788Fb9
Bron: Puuikibeach (Flickr.com)

Obesitas is een groeiend probleem in de wereld. Alleen al in Nederland lijden er 250.000 mensen aan extreem overgewicht of morbide obesitas. Televisieaandacht voor dit probleem kan op veel interesse rekenen. RTL 4 zendt vanaf komende zondag de Amerikaanse serie Obese uit, nadat de Nederlandse versie van hetzelfde programma een groot kijkcijfer succes bleek.

In de Nederlandse Obese werden zes mensen met morbide obesitas begeleid om in 300 dagen de helft van hun lichaamsgewicht kwijt te raken. Kandidaat Danny is inmiddels voor velen een bron van inspiratie: hij viel maar liefst 154 kilo af. Tegenwoordig geeft hij presentaties over hoe het zover kwam.  

Maar waar Nederland geïnspireerd wordt om af te vallen, is in de VS een discussie opgelaaid over de aanpak van obesitas. Volgens een columnist van het gezaghebbende tijdschrift Time, vinden veel Amerikanen dat een strenge aanpak van overgewicht persoonlijke vrijheden schendt. Hogere verzekeringskosten voor mensen met overgewicht of een tax op calorierijke drankjes worden daarom door de meerderheid afgewezen. De columnist pleit echter voor een strenge aanpak, vergelijkbaar met de aanpak van roken. In de VS is roken in openbare gebouwen verboden. In New York geldt zelfs een rookverbod in parken en op stranden.

“De oorlog tegen roken werkte, omdat het roken maakte tot iets waar je voor moest schamen,” aldus de columnist. “Voor het gevecht tegen obesitas is misschien nog wel een stevigere benadering nodig, die start met de erkenning dat obesitas slecht is voor ons allemaal.”

Bron: time.comrtl.nl

Lees ook
5 granen die brood nog lekkerder maken
Hamburger van € 250.000 moet wereldhonger oplossen
Franse reactoren onvoldoende bestand tegen natuurgeweld