Een groen dak maak je in 5 stappen

Als er iets goeds is dat de coronacrisis ons heeft gebracht dan is het wel het feit dat 1 op de 3 Nederlanders duurzamer wil leven. Dat blijkt uit recent onderzoek van MilieuCentraal. Groener leven kan op verschillende manieren. Denk aan het maken van een groen dak.

Denk bijvoorbeeld aan de overstap op groene stroom, maar ook aan het verduurzamen van je woning. Wat dacht je bijvoorbeeld van het creëren van een met groen bedekt dak voor een betere biodiversiteit en een lagere temperatuur in de zomer? In dit artikel lees je meer over het zelf maken van een groen dak.

1. Pas de constructie van het dak aan

Als eerste stap is het belangrijk om de constructie van je dak aan te passen. Dat is nodig om de substraat en de planten te kunnen bevestigen. Plaats hierbij randen op je dak van minstens 5 centimeter hoog om het groen te beschermen, zodat het vervolgens in volle glorie kan groeien. Beschik je over een plat dak of een heel licht hellend dak dan hoef je geen stappen te ondernemen. Is er echter een helling van minstens 45 graden aanwezig dan moet je zorgen voor een antischuifraster zodat het groen niet van het dak af valt.

2. Waterdicht folie plaatsen om lekken te voorkomen

Maak het dak vervolgens goed schoon voordat je er iets op legt. Net als groen op de grond heeft groen op het dak, zoals sedum cassettes op platte daken, water nodig om te overleven. Daarom is het belangrijk om waterdicht folie te plaatsen op het dak voordat je de planten plaatst. Dit soort folie moet sterk en waterdicht zijn om om zo lekken in het dak te voorkomen. Planten slaan water immers op. Wanneer je een licht hellend dak hebt, is het handig om ook drainagefolie bovenop het beschermfolie te plaatsen om overtollig water gemakkelijk af te voeren. 

3. Zorg voor goede afvoer door regenpijp

Let er bij het plaatsen van folie op dat je de toegang tot de regenpijp niet blokkeert. Hier heb je een zogeheten boldraadrooster voor nodig dat bladeren tegen kan houden. Vervolgens leg je rond de dakranden en de afvoer voor de regen een strook grof grind zodat de substraat (met uiteindelijk het groen) niet zomaar weg kan spoelen. Je kunt zo’n substraat zelf eenvoudig op maat knippen en bevestigen op het dak. Tip: laat scherp gereedschap achterwege zodat je het dak niet beschadigt.

4. Substraat is van groot belang bij groen dak

Ook wanneer je kiest voor sedum cassettes die eigenlijk al kant-en-klaar zijn, is het belangrijk om een substraat aan te leggen. Meestal is hierbij een dunne laag voldoende. Wil je andere planten plaatsen dan is de dikte van de substraat afhankelijk van de hoogte van de planten die je op het dak wilt zetten. Ga je liever voor de eenvoudige en snelle optie? Er zijn kant-en-klare groene vegetatiematten beschikbaar die je direct op het dak kunt leggen. Deze matten beschikken uit een laag beschermfolie, een substraat en zelfs vegetatie. Eenvoudiger kan bijna niet.

5. Plaats plantjes in de substraat op het dak

Met het plaatsen van de substraat is je groene dak bijna klaar. Het enige wat je nog nodig hebt zijn plantjes, plantjes en nog eens plantjes! Er zijn verschillende opties mogelijk wanneer het om groene dakbedekking gaat. Je kunt bijvoorbeeld handmatig allerlei plantjes plaatsen, zoals vetplanten en bepaalde kruiden. Maar, zoals hierboven beschreven, zijn complete sedum cassettes en matten ook zeker een optie wanneer je voor een groen dak wilt gaan. Dat beslis je dus helemaal zelf. Vergeet in ieder geval niet om de planten na het plaatsen direct water te geven zodat het leven van een groen dak echt kan beginnen.

Over de schrijver