Groen gas rijdt 50% goedkoper dan benzine

Wesley Fryer, Flickr.com
Wesley Fryer, Flickr.com

De stijgende brandstofprijzen zijn bijna dagelijks in het nieuws. Nooit eerder waren Nederlanders zo’n groot deel van hun salaris kwijt aan benzine, zelfs niet tijdens de oliecrisis van de jaren ’70. Een mogelijkheid om te besparen op brandstofkosten is overstappen op een groen alternatief: groen gas. Groen gas wordt gewonnen uit bioafval, waterzuiveringsinstallaties en afvalstortplaatsen. De uitstoot van fijnstof en NOx bij gebruik van dit gas is nihil en het is bovendien zo goed als CO2-neutraal. Hiermee is het een aantrekkelijker alternatief dan aardgas, dat ook bijna geen fijnstof en NOx uitstoot, maar wel CO2. Bovendien heeft aardgas wel een lagere kiloprijs, maar op groen gas kun je gemiddeld anderhalf keer zo ver rijden, waardoor het toch goedkoper is.

De helft goedkoper
Wie met een benzineauto op groen gas wil gaan rijden, moet de auto om laten bouwen. Het is echter ook mogelijk om direct een auto te kopen die op groen gas kan rijden, zoals de Fiat Punto Natural Power. Met deze auto tank je voor €5,95 aan groen gas kun je vervolgens 100 kilometer rijden. Voor benzine betaal je het bijna het dubbele voor het afleggen van dezelfde afstand.
Dekkend netwerk
Wie denkt dat groen gas slechts beperkt verkrijgbaar is, heeft het mis. In de afgelopen periode is het aantal vulpunten van groen gas in Nederland aanzienlijk toegenomen. Eind 2012 zullen dit er naar verwachting ruim 100 zijn, wat een landelijk dekkend netwerk oplevert.
Bron: Duurzaam Nieuws
Lees ook:
Biodiesel minder duurzaam dan gewone diesel
Stap virtueel in duurzaam Nederland
Kenia gaat grootste windmolenpark van Afrika bouwen

5 reacties op “Groen gas rijdt 50% goedkoper dan benzine”

 1. "zo goed als CO2-neutraal" eerder onderzoek van Greenpeace toont dat deze bewering onjuist is, toch blijft die herhaald worden. Sommige vormen van biomassa/groen gas geven meer CO2 dan benzine/diesel.
  Waarom geen eerlijke voorlichting?

  1. Is het niet zo dat als je geen groen gas maakt, er zowiezo gas ontstaat, zoals methaan, dat dan bij gaat dragen aan het broeikaseffect? Ik bedoel, als je afvalstortplaatsen, bioafval en waterzuiveringsinstallaties laat voor wat ze zijn, komt daar een boel gas uit, wat dan gewoon de lucht in gaat.

   1. Klopt komposteren – heel populair – is slecht voor het klimaat.
    De vraag is wat je met het opgevangen methaan doet. Omzetten in elektriciteit en warmte (WKK) – dus beide gebruiken! – is veel beter dan transportbrandstof met een slecht rendement. (wel goedkoop door weinig belasting)
    Is het niet zot dat er nu veel oplaadpalen zijn geplaatst en ook nog groengas tankplekken?
    Er zijn veel meer gesubsidieerde oplaadpalen dan private e-auto's.

    1. Mensen zullen toch auto willen blijven rijden. Ik zie veel mogelijkheden om auto's tot in de verre toekomst te laten rijden op gas. Dat kan beginnen met aardgas, overgaan op biogas, vervolgens op waterstof. Wellicht zijn ook andere gassen mogelijk (in mijn achterhoofd het houtgas waarmee in de Tweede Wereldoorlog gereden werd).
     Dat is allemaal veel simpeler dan elektrische auto's, met het vrij ernstige probleem van voldoende energieopslag en het geklooi met het langdurige opladen.
     Met rijden op aardgas is in een aantal landen al veel ervaring opgedaan, denk aan Italië. Er zijn al diverse personenauto's, met name Italiaanse, die een gecombineerde aardgas/benzinemotor hebben. Verder zijn er diverse bedrijfsauto's en bussen daadwerkelijk in gebruik die rijden op aardgas en zonder enige aanpassing op biogas over kunnen. Ik heb in Nederland op de weg tenminste al een boel auto's en bussen op aardgas gezien.
     Overigens is er bij aardgas/biogas ook een probleem met de opslag van gas, omdat dit voor eenzelfde actieradius een veel groter volume nodig heeft dan benzine of diesel. Maar het is niet zo ernstig als bij elektrische auto's. De actieradius is met de huidige stand van techniek bijna 2 keer zo groot voor een normale aardgas auto, vergeleken met een elektrische.
     Daarom is mijn stellige verwachting dat aardgas/biogas aandrijving het gaat winnen van de elektrische auto.

 2. Klinkt goed! Lijkt me een bruikbaarder alternatief voor benzine dan de elektrische auto. Aktieradius, laadtijd en gewicht zijn hier tenminste niet zo'n enorm probleem. Nu nog groen gas bij de gewone benzinepomp, naast of in plaats van LPG.

Reacties zijn uitgeschakeld.