In Groningen willen ze groen gas maken van menselijke poep

Het Groningse dorp Krewerd ligt niet al te ver van Loppersum, in Noordoost Groningen. Misschien dat ze daarom juist hier het experiment aan willen gaan om groen gas van menselijke poep te maken. Want nu er toch plannen worden gesmeed om de huizen te versterken en het dorp aardbevingsbestendig te maken, kan je net zo goed meteen voor energieneutraal gaan is het idee. De gemeente Delfzijl heeft subsidie in Den Haag aangevraagd voor het experiment.

Groen gas van menselijke poep

Nu de energietransitie voor de deur staat, wordt overal in Nederland bekeken wat de beste alternatieven voor aardgas zijn. In Krewerd wilden ze de bestaande aardgasleidingen blijven gebruiken, zonder daarbij gebruik te maken van een landelijk net. Het is de bedoeling dat het riool van het hele dorp aangesloten wordt op een vergister, die met behulp van een beetje waterstof groen gas van menselijke poep maakt door het te laten gisten.

Ook een warmtepomp

Dit groene gas van menselijke poep kan in de helft van de huidige gasbehoefte voorzien. Daarom moet het gasgebruik met de helft naar beneden. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt er een in de huizen ook een warmtepomp geplaatst. Krewerd is met maar 43 huishoudens een perfecte gemeenschap om uit te proberen of dit ook echt werkt. “Het is bijzonder dat wij dit als dorp doen,” zegt initiatiefnemer Tom Roggema tegen RTV Noord. “We hopen dat ook plaatsen als Leermens en Godlinze op termijn kunnen aansluiten.’

Een experiment

Op Ameland, Schiermonnikoog, Oude Pekela en Gaasperdam wordt ook al geëxperimenteerd met gas uit menselijke uitwerpselen, maar het is voor het eerst dat een heel dorp zich opgeeft voor zo’n experiment.  De subsidie is nog niet toegezegd, maar Roggema heeft goede hoop. “Dit is een bijzonder project, want het is nog niet eerder op deze kleine schaal onderzocht.” Misschien biedt groen gas van menselijke poep wel dé oplossing voor kleine gemeenten in Nederland, om de overstap te maken op groene energie.

Wat vind jij van dit idee om menselijke poep te gebruiken om gas van te maken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees hier waar menselijke poep nog meer gebruikt wordt als brandstof, als briketten of raketbrandstof bijvoorbeeld.

Over de schrijver

2 gedachten over “In Groningen willen ze groen gas maken van menselijke poep”

  1. Perfecte oplossing, van poep groengas maken. Nu kost het energie om het rioolslib te verbranden en stoot het ook nog eens veel Co2 uit. Snel starten en opschalen naar grotere vergisters, zodat dit kan bijdragen aan een Co2-neutrale verwarmingsbron! En de bestaande galeidingen, zeker in grote steden, kunnen gewoon weer gebruikt worden, schelt ook veel in de koste.

  2. Ben al bijna veertien jaar van het gas af en dat bevalt prima. We verwarmen ons huis met aardwarmte. Dat pompen we omhoog met een warmtepomp, de elektriciteit wekken we op met zonnepanelen op ons dak! Waarom doet iedereen zo moeilijk….

Reacties zijn gesloten.