Groen is de brug die PvdA en VVD verbindt

Samsom Rutte E1351544242427Eindelijk is dan duidelijk wat de plannen van de PvdA en VVD voor de komende vier jaar zijn. Het kabinet komt opmerkelijk groen uit de hoek. De derde paragraaf van het regeerakkoord, na de inleiding en de paragraaf over sociale zekerheid, gaat over de groene plannen van het nieuwe kabinet. Vergroening van de economie wordt gezien als de kans om ons uit de crisis te halen. De klimaatdoelstellingen zijn ambitieus, en er wordt volop ruimte gemaakt om schone energie te stimuleren.
Daarmee lijkt de stelling die we al eerder poneerden waarheid te worden. Anderhalve maand geleden zeiden we het zo: “De nieuwe coalitie die moeilijke compromissen moet sluiten op het terrein van werk en sociale zekerheid, kan van groen haar vuurwerk maken waarmee ze het Nederlandse publiek voor zich wint.” Of, om in de beeldspraak van het regeerakkoord te blijven: groen slaat de brug tussen socialisten en liberalen.
Lees ook
Paars gaat scoren met groen
Tegenstanders van groene economie raken bloednerveus
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen van leveranciers uit de buurt
Het kabinet verwacht dat er voor haar groene uitgangspunten een breed draagvlak in het parlement en de samenleving is. Een opmerkelijke uitspraak. Want tijdens de verkiezingen leek duurzaamheid geen rol van betekenis te spelen. Maar Rutte en Samsom hebben natuurlijk ook gezien dat er 130 kamerzetels vóór een groene transitie zijn.
Een paar besluiten en stellingen uit het regeerakkoord op een rijtje:
* Het kabinet ziet in de biobased economy een belangrijke pijler van groei: “De innovatiekracht van het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en de overheid zal optimaal worden gericht op de transitie naar een duurzame economie en groene groei, mede met het oog op versterking van het concurrentievermogen van de Nederlandse economie.”
* Het kabinet heeft ambitieuze doelen op klimaatbeleid en streeft “internationaal naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050.” Zo’n sterke doelstelling hebben we nog niet eerder gehoord.
* Het aandeel duurzame energie in 2020 moet naar 16 procent. Dat is hoger dan de huidige doelstelling van 14 procent in 2020, en we lopen al achter op deze doelstelling. Het kabinet wil dus een flink tandje bij zetten.
* We krijgen (het begin) van een feed-in tarief (hoewel de term niet genoemd wordt): de opwekking van groene stroom wordt gefinancierd door een “generieke verhoging van het reguliere tarief in de eerste schijf van de energiebelasting.” En vraag Duitse dorpsbewoners maar eens naar de zegeningen van een feed-in tarief
* Wat heel belangrijk kan worden voor de groei van duurzame energie in Nederland: ook coöperaties komen in aanmerking voor verlaging van de energiebelasting. Op dit moment profiteren alleen particulieren van de verlaagde energiebelasting. De nieuwe plannen zijn zeer gunstig voor collectieven zoals de Windcentrale en groepen particulieren die zonnepanelen op gemeenschappelijke grond of dak willen installeren. Vooral stroom uit wind kan door deze plannen wel eens een stuk goedkoper worden.
* Het kabinet zal belemmeringen in de wet- en regelgeving voor energiebesparing wegnemen.
Het kabinet belooft verder allerlei andere groene maatregelen te stimuleren, zoals windenergie op zee, elektrische mobiliteit en hoogwaardige biomassa verbranding. Ook lijkt er meer ruimte te komen voor natuurbeleid en worden de ergste maatregelen van Bleker, zoals het beperken van de ecologische hoofdstructuur, aangepast.
Verschillende milieu-organisaties reageren gematigd positief. Milieudefensie ziet “groene kansen in het regeerakkoord”. En Greenpeace is blij dat het nieuwe kabinet “ambitieus wil zijn op het vlak van energiebesparing en duurzaamheid”.
Vooral van Samsom (ex-Greenpeace activist) verwacht Greenpeace veel. Maar hier is de milieu-organisatie toch wel wat zuinigjes t.o.v. Rutte. Ook Rutte is namelijk een leider met eco-genen. Hij vond immers de term Groen Rechts uit, maar kwam er mede door de PVV nooit aan toe hier vorm aan te geven.
Het begin van Paars 3 is dus goed. En we zullen in de gaten houden of ze echt over de brug komt met haar groene plannen.
Bron: Regeerakkoord, NOS

Over de schrijver

4 reacties op “Groen is de brug die PvdA en VVD verbindt”

    1. Het wordt lastig om die 14% te halen, we zitten nu namelijk op 4% mede dankzij gebrek aan ambitie in de afgelopen 10 jaar. Dat dit kabinet er nog een tandje bij zet is opmerkelijk en zeker ook ambitieus

  1. Hahaha! Daar moet men nog veel leren. Vandaag wordt radioluisterend Nederland weer geteisterd door MKB-brandstof-Tom de Ridder. Die jongens gaan ook voor groen. In hun portemonnee.

Reacties zijn uitgeschakeld.