Groen is niet altijd groen – gesjoemel met groene stroom in Nederland

Let Op: Niet Alle Groene Stroom Is Even Groen. Foto: Sca Svenska Cellulosa Aktiebolaget, Flickr
Let Op: Niet Alle Groene Stroom Is Even Groen. Foto: Sca Svenska Cellulosa Aktiebolaget, Flickr

Wil je groener en bewuster leven, dan is kiezen voor groene energie vaak een goed begin. Je hebt toch stroom nodig, dus waarom zou je de kans om op deze manier een bijdrage te leveren aan een betere wereld laten liggen? Helaas is gebleken, dat groene stroom vaak helemaal niet zo groen is als eigenlijk werd gedacht. In sommige gevallen is er zelfs niets groens aan je energielevering te ontdekken, ondanks dat dit wel zo aan je verkocht is.

Maar liefst twee miljoen huishoudens die wel voor groene stroom betalen, krijgen dit niet. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van Stichting HIER Klimaatbureau.

In het verleden was er wel vaker twijfel over de afkomst van groene energie, maar blijkbaar is de verwarring nog altijd niet goed aangepakt. Dit komt onder andere doordat veel energiemaatschappijen waterkrachtenergie uit Noorwegen inkopen en aanbieden. Deze wordt verkocht onder de noemer ‘groene stroom’, maar is dit eigenlijk helemaal niet.

Handel in groene certificaten

Het kan dus gebeuren dat je als bewuste consument goed bezig denkt te zijn door voor groene stroom te kiezen, maar dat je eigenlijk grijze stroom ontvangt. Hoe kan dat?!

De reden hiervoor is te vinden in de handel in ‘groene’ certificaten: de Garantie van Oorsprong (GvO). Dit is een Europees certificeringssysteem waarbij duurzame energie-installaties voor iedere opgewekte MWh een GvO ontvangen. In tegenstelling tot groene stroom (die eenmaal opgewekt opgaat in de massa van energie) zijn deze certificaten wel traceerbaar. Doordat een GvO echter doorverkocht mag worden, komt een dergelijk certificaat in de meeste gevallen op een heel andere plek uit dan daar waar de energie gebruikt wordt.

Zo gebeurt het dus dat Noorwegen groene stroom opwekt, maar dat de GvO’s die het land hiervoor ontvangt doorverkocht worden aan Nederlandse energiemaatschappijen. Deze energiemaatschappijen kunnen met de certificaten dus aantonen dat ze groene stroom leveren, terwijl dit helemaal niet waar hoeft te zijn.

https://youtu.be/L63tM5j9kGU

Energieleveranciers kiezen voor de goedkoopste oplossing

Het probleem zit ‘m dan ook in de handel in de GvO’s. Ook al zouden in ons land ineens nog eens duizenden mensen meer overstappen op groene stroom, dan gaan de energiemaatschappijen niet extra groene stroom opwekken. Zij kopen namelijk gewoon nog eens duizenden extra GvO’s in. Die zijn immers vele malen goedkoper dan een duurzame energiewinning.

Daar moeten we dus van af!

En ondanks dat het nu misschien lijkt alsof het geen enkele nut heeft om voor groene stroom te kiezen, is het tegendeel waar. Groene stroom is nog altijd de beste keuze, maar je moet er wel voor zorgen dat je dit afneemt bij een leverancier die het ook echt levert en niet ‘vervalst’ door middel van ingekochte certificaten. Gelukkig zij die er ook!

Kies alleen voor echte groene stroom

Wil je groene stroom, dan is het belangrijk om voor een goede leverancier te kiezen. Deze kun je onder andere vinden door gebruik te maken van vergelijkingssites. Hierop kun je precies zien hoe de groene stroom van verschillende leveranciers wordt opgewekt en of de elektriciteit dus wel zo groen is als beweerd wordt. Op die manier heb jij je gewenste groene stroom, maar maak je ook een duidelijk statement tegen het gesjoemel met buitenlandse certificaten. En onthoud: groene stroom in Nederland is in de meeste gevallen alleen echt groene stroom als hij ook echt in ons land wordt opgewekt!

Wil je meer weten over goede groene stroom? Lees dan ons dossier over groene energieleveranciers.

Over de schrijver

2 gedachten over “Groen is niet altijd groen – gesjoemel met groene stroom in Nederland”

 1. ja dat heb je mooie praatjes van de stroomboeren aangaande,groene stroom. zolang je zelf niet kunt nagaan waar de
  oorsprong van de zg. groene stroom ligt kun je er van op aan dat je beduveld word.
  Het wordt altijd op enig moment ingekocht daar waar de prijs het laagst is,en het is altijd een mix van
  een overgroot deel grijs (bruinkool kernenergie gas olie enz.) en maar enkele procenten echt groen
  (wind waterkracht zon ed.)
  als je er zeker van wilt zijn dat je echt groene stroom gebruikt zul je het zelf op moeten wekken en
  op kunnen slaan. zon wind warmtekrachtkoppeling op snoeihout snippers biogas enz.
  de accu’s voor opslag worden in vrij snel tempo goedkoper door de snel stijgende vraag.

  in ieder comfortabel huishouden is er altijd vraag naar warm water,maar dan natuurlijk met behulp van de zon
  of warmte kracht ed. bereid.

 2. Hoe is het nou toch mogelijk dat een platformaals hetanwwel – na eeen goed verhaal over #sjoemelstroom – de lezers doorleidt naar een werkelijk waardeloze overstap/vergelijkingssite ? Dat staat haaks op het verhaal waarin mensen worden opgeroepen te kiezen voor echt groene stroom! Als je bij de betreffende site binnenkomt en je gegevens invult krijg je helemaal niet alleen een groen aanbod maar gewoon alles wat er is, op prijs geselecteerd. Heel veel grijs gas dus bijvoorbeeld, en heel veel groene schaamproducten van fossiele bedrijven. En als je op de home-page de binnenkomer negeert en verder naar beneden gaat krijg je een verhaal over ‘echt groen kiezen’. Als je daarin werkt krijg je nog steeds alle aanbiedingen op prijs geselecteerd met veel grijs gas er in. Ook niet zo verwonderlijk want de betreffende overstapsite is gewoon van Essent, een van de grootste vervuilers onder de energiebedrijven. Die hebben Hetkanwel natuurlijk betaald om genoemd te worden. Maar het haalt wel het hele verhaal keihard onderuit.

Reacties zijn gesloten.