Kari weet raad; alles over groen, creatief en stressvrij opvoeden

Als je kinderen hebt, wil je niets liever dan dat ze opgroeien tot (zelf)bewuste mensen. Dat ze aardig zijn voor elkaar en voor de planeet, maar hoe leer je ze dat op een lichte en leuke manier, zonder dat je ze de last van de wereld op hun kleine schoudertjes legt? Schrijfster Kari van der Heide kan je daarbij helpen. Zij schreef het boek De Groene Mama, waarmee ze laat zien dat duurzaam leven en opvoeden leuk is.
Speciaal voor de lezers van hetkanWEL geeft Kari op 30 november om 20.00 uur ook de Masterclass: groen, creatief en stressvrij opvoeden. Inschrijven kan vanaf vandaag. 

 Kari is moeder van twee dochters. De oudste is vijfde jongste twee. Samen met haar vrouw heeft ze een roze meisjeshuis, waar zo groen mogelijk geleefd wordt. Ze eten plantaardig met biologische groenten uit de regio en verpakkingsvrije ingrediënten en kopen zo veel mogelijk tweedehands. Haar ervaringen deelt ze via haar blog Columns By Kari en in oktober kwam haar boek De Groene Mama uit. “Baby’s krijgen is niet zo goed voor het milieu, maar je kunt het wel zo groen mogelijk doen. Daar wil ik andere ouders bij helpen.”

Voorleven

“Mijn eigen ouders waren heel bewust. Ze aten vegetarisch en waren begaan met de natuur en het milieu. Natuurlijk gaven ze dat van jongs af aan, aan mij door. ‘Voorleven’ noem ik dat. Iets wat ik nu ook elke dag doe voor mijn eigen kinderen.”

Columns by Kari

“Mijn blog gaat over groen leven en opvoeden. Ik schrijf over allerlei onderwerpen, zoals houten speelgoed, wasbare luiers, natuurlijke cosmetica, plantaardig eten, ecologisch schoonmaken en duurzame kleding. Daarmee wil ik laten zien dat milieuvriendelijk opvoeden helemaal niet zo moeilijk is. Ik vertel over producten, wat ik dagelijks meemaak en hoe ik met die situaties omga. Mijn boek gaat op deze thema’s nog wat verder de diepte in.”

Lang leve de Kringloop

“Kinderen kijken op zo’n andere manier naar de wereld dan wij. Een tijdje geleden was ik met mijn dochter in de Kringloopwinkel. Ze begon helemaal te stralen toen ze om zich heen keek en zei ‘oh mama, wat hebben ze hier veel mooie spullen!’. Toen ik me in haar verplaatste, zag ik het ook. Wij zien een ietwat onhygiënische winkel – vooral nu in Corona tijd -, maar kinderen zien een stralende schatkamer. Het maakt ze niet uit of iets nieuw is of niet en of er een laagje stof op zit. Alles is bijzonder.”

Tweedehands cadeautjes

“Cadeautjes koop ik zo veel mogelijk tweedehands. In juni probeer ik op Marktplaats al mijn zoekopdrachten uit te zetten voor Sinterklaas. Zo hoop ik eind november alles in huis te hebben, wat ik zocht. Voor mijn kinderen is het normaal dat iets niet nieuw is. Zo leren ze dat het niet gaat om de prijs, die je ergens voor betaalt, maar om het cadeautje zelf, wie het gemaakt heeft, van welke grondstoffen en wat je er mee kunt doen.”

Direct uit de moestuin

“Groenten kopen we van biologische boeren uit de regio en de bio kwekerij in de buurt, maar van juni tot en met oktober helpen we ook mee in de moestuin van mijn ouders. Zo leer ik mijn dochters waar ons eten vandaan komt, hoe het groeit en wat de aarde ons geeft. Als we in de moestuin wortels uit de grond halen, zeggen we bijvoorbeeld ‘dank je wel’ aan de aarde. Dit vindt mijn dochter altijd heel leuk om te doen. Zo is ze zich bewust dat je met liefde iets kan laten groeien. Vervolgens gaan we samen koken. Zo ziet ze dat je met al die producten uit de tuin heerlijke maaltijden kunt bereiden.”

Opruimen 

“Mijn dochter vindt het heel leuk om samen met mij straatafval op te ruimen. Toen ze laatst iemand anders zag, die het ook deed, zuchtte ze ineens hard en zei: ‘mama, er zijn ook andere mensen die opruimen’. Ze dacht dus lang dat wij de enige waren. Ik heb haar toen goed uitgelegd, dat er heel veel mensen zijn, die net als wij, ook goed voor de aarde zorgen. Dat stelde haar gerust, maar het was voor mij een eyeopener. Ik wil namelijk niet dat mijn dochters opgroeien met het idee dat zij alleen verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de planeet.”

Plantaardig eten

“Thuis eten we plantaardig. Voor ons is dat normaal. We geven de kinderen wel aanvullend vitamine D, B12 en Omega 3. De maaltijd zelf proberen we zo stressvrij mogelijk te houden. We willen ze graag alles laten proeven, maar als ze het niet lekker vinden, hoeven ze het niet op te eten. En als ze genoeg hebben, mogen ze de rest laten liggen. Het is zo belangrijk voor kinderen om in balans te zijn en naar hun lichaam te leren luisteren. Dat begint al op deze leeftijd.”

De Masterclass

In de Masterclass gaat Kari in op de vraag hoe je kinderen duurzaam kunt opvoeden, zonder het te zwaar te maken. Ze bespreekt 7 stappen om je kind milieubewust op te voeden en tips om als ouder je eigen pad te kiezen. Ze vertelt over haar eigen ervaringen, maar beantwoordt ook jouw specifieke vragen. Zo is het informatief, maar ook interactief, waardoor je haar tips direct in de praktijk kunt toepassen.
Inschrijven kan via deze link elke deelnemer ontvangt na afloop van de Masterclass een kortingsbon van 5 euro op het boek ‘De Groene Mama’. In te leveren bij de boekhandel.
Foto: Kyra de Vreeze

Over de schrijver

2 gedachten over “Kari weet raad; alles over groen, creatief en stressvrij opvoeden”

  1. Hallo! Ik zou graag de masterclass zien, maar de uitzending valt samen met mijn wekelijkse yogales. Is het mogelijk om terug te kijken?
    Met vriendelijke groet,
    Tessa

Reacties zijn gesloten.