Vmbo’ers hebben ook recht op duurzaam onderwijs

Liedewij De Graag, Foto: Hans Van Der Woerd
Bron: Hans Van Der Woerd

De ASN Bank organiseert jaarlijks de ASN Bank Wereldprijs om projecten te steunen voor een duurzame wereld. Dertien november is de finale van editie 2014. Van de zestien projecten die na alle ronden over zijn, kiest de jury er acht voor de finale op dertien november. Vijf november aanstaande worden die genomineerden bekend gemaakt via de website van Voor de Wereld van Morgen. Hier zal ook de definitieve uitslag te vinden zijn. De winnaars ontvangen 10.000 euro aan prijzengeld en bovendien veel publiciteit voor hun project. Wij interviewden een van de finalisten, Ik circuLEER.

Ik circuLEER

Liedewij: “IK circuLEER wil het beroepsonderwijs verduurzamen met leersituaties die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en bij de vmbo-exameneisen. IK circuLEER ontwikkelt leermiddelen en organiseert bijeenkomsten, zoals gastlessen en teach-the-teacher trainingen. Duurzame kennis vind je nog vooral bij het bedrijfsleven en hoger onderwijs. IK circuLEER wil een vertaalslag maken en heeft onder andere een eigen adviesraad waarin onderwijs- en duurzaamheidsprofessionals elkaar inspireren.

Een kennisbasis duurzaamheid creëren voor (v)mbo’ers is een uitdaging. Maar als deze ondernemende doeners slim duurzaam gaan ondernemen, betekent dat winst voor iedereen. Leren over duurzaamheid moet net zo gewoon worden als taal en rekenen. Voor vele producten die scholieren dagelijks gebruiken zoals jeans, smartphones en drinkwaterflesjes bestaan duurzame alternatieven. Jongeren leren hoe je die produceert en worden onderwezen over gesloten kringlopen, over het afval is grondstof principe en over hoe ecologie en economie elkaar versterken.”

Hoe raakte je verzeild in dit project?

Liedewij:  “Ik maakte op een educatieve uitgeverij lesmateriaal voor het vmbo. Teksten houd je dan eenvoudig en beknopt, maar niet kinderachtig en voorzie je van vaktermen en technische taal. Vmbo’ers zijn doeners die sterk beroepsgericht zijn en leren in context. Dit soort leermiddelen schrijven vind ik erg leuk.

Omdat ik meer werk van duurzaam onderwijs wilde maken dan op dat moment mogelijk was binnen de reorganiserende uitgeverij, nam ik in januari 2014 het initiatief tot IK circuLEER: leren en werken in een circulaire economie.

Als het vmbo de kennisbasis krijgt, ontstaat een geweldige emancipatie van een groep die tot dusver verstoken was van kennis over duurzaam handelen. Zo laten ze het bedrijfsleven zien wat ze kunnen. Ik ontwikkel naast het lesaanbod ook een aanbod aan bedrijven die zich willen verbinden met het vmbo. Ze moeten snel kunnen zien ‘what is in it for me?’”

Wat is je persoonlijke motivatie?

“Hoe kan ik helpen om de aarde duurzaam te houden voor toekomstige generaties?’  is een drijfveer die telkens terugkeert in werk. Het was een stap om mijn aanstelling bij de uitgeverij op te geven en voor mezelf te beginnen. Dat ik nu toch nog actief ben in het onderwijs ervaar ik als bijzonder. Mijn vader werkte in  de onderwijswereld. Over tien jaar nader ik de leeftijd waarop hij is overleden. Stel dat ik nog tien jaar te leven heb, wat wil ik daarmee doen?”

Hoe kom je op ideeën voor je modules?

“Het dagelijks leven biedt vele voorbeelden. Zo kreeg ik laatst na het boodschappen doen bij een winkel van een meisje achter de kassa een stempel. Als vmbo-leerlingen bij kassavaardigheden leren waarom het zinvol is om geen plastic tasjes weg te geven, en om klanten daarvoor te belonen, dan helpt dat tegen de enorme plastic soep. Dit soort praktische vaardigheden hoort thuis in het onderwijs.”

Wat is de grootste hobbel voor het realiseren van je droom?

De financiën. Voor ik kan aanbieden, moet ik eerst iets ontwikkelen en ik heb haast. 2015 is een ideaal ontwikkelingsjaar voor nieuwe leermiddelen, omdat in 2016 het vmbo geherstructureerd wordt. Ik moet navigeren vanuit het onderwijs: gastlessen geven aan docenten waarna de docent zelf direct aan de slag kan met ‘Duurzaam ondernemen, hoe doe je dat?’ Ik bied concrete voorbeelden, zoals de visnetten in de maritieme afvalsoep. Duikers halen die boven, ze worden schoongemaakt en van de draadjes worden sokken en vloerkleden gemaakt. In de les laat je een doosje zien met korreltjes van de netten, als basis voor draadjes waar sokken van gemaakt worden.”

Wat wil je over vijf jaar? 

“Dat er een levendige kennisuitwisseling bestaat tussen duurzame bedrijven en het onderwijs, en dat leren en werken in een circulaire economie heel gewoon is. Dankzij mijn bloeiende bedrijf natuurlijk…”

Lees hier meer over het project van Liedewij.

Lees ook:
Handig: tegelijk sporten en wassen met je fietswasmachine
Vervuilend, synthetisch wasmiddel verleden tijd door Seepje vruchten
[adrotate group= “2”]

Over de schrijver

1 gedachte over “Vmbo’ers hebben ook recht op duurzaam onderwijs”

  1. Pingback: Finalisten ASN Bank Wereldprijs bekend - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.