De groenste manier van ontharen, naast gewoon alles laten groeien

Terwijl de herfst langzaam zijn intrede doet, gaan de korte broeken en rokjes weer de kast in. Je kunt je stiekeme wintervachtje dus weer gerust laten staan. En de snoeibeurt ‘down under’… we kunnen ons de moeite besparen en gaan voor puur natuur. Waarom niet?

Ik ben vast niet de enige voor wie dat nog niet helemaal is weggelegd. Als je dan toch aan het ontharen slaat. Wat zijn de meest milieuvriendelijke opties bij de verschillende manieren van ontharen?

To shave or not to shave?

Het is duidelijk dat niet ontharen of bijknippen de meest groene manier is om met je lichaamshaar om te gaan. De ‘viking’baard is al jaren een trend maar ook steeds meer vrouwen laten hun haren staan. Zo is enkele jaren geleden ‘Januhairy’ ontstaan waarin vrouwen worden aangespoord om in de maand januari niet meer te scheren. Als opvolging van Movember, om aandacht te vragen voor mannelijke gezondheidsproblemen. Nooit meer scheermesjes kopen, klinkt best verleidelijk. Het scheelt geld, tijd, een hoop gedoe, uitslag en jeuk. Wist je dat niet ontharen nog meer voordelen heeft?

Ten eerste onze feromonen. Dit is een natuurlijke chemische stof die door dieren en mensen wordt geproduceerd om de andere sekse aan te trekken. De herkenningstofjes die uit zweetklieren komen, worden door ons lichaamshaar vastgehouden en verspreid. Het zou een belangrijke rol spelen bij het aantrekken van de juiste partner. Ten tweede schijnt dat je een groter risico hebt op soa’s zoals herpes en syfilis. Deze worden namelijk via de huid overgedragen. Scheren veroorzaakt kleine beschadigingen in de huid en hierdoor ben je vatbaarder voor virussen en bacteriën.

Verschillende manieren van ontharen:

Scheren

Voor scheren worden vaak wegwerpscheermesjes gebruikt. Het moge duidelijk zijn dat dit bijdraagt aan onze plastic soup en dus niet milieuvriendelijk is. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat deze wegwerp mentaliteit niet bijdraagt aan duurzaamheid maar ook niet aan de portemonnee. Kwalitatieve wegwerpscheermesjes met een vast scheerblad zijn dan een iets beter alternatief. Zoals bijvoorbeeld van Gillette Fusion scheermesjes.

Tegenwoordig is het ouderwetse en duurzame veiligheidsscheermes (safety razor) weer helemaal terug. Het vraagt wat voorzichtigheid en oefening maar dit is by far de meeste groene manier van scheren!

Harsen of ontharingscrème

Harsen zorgt voor veel afval maar is groener dan ontharingscrème. De stoffen in deze crèmes zijn niet alleen agressief voor je huid, ook voor het milieu. Een ander nadeel van deze ontharing methodes is dat de haartjes een paar millimeter lang moeten zijn. Daarnaast kan harsen vooral voor beginners erg pijnlijk zijn. Het voordeel is hierbij wel weer dat de haren lang weg blijven en in een puntje terug groeien. Ze voelen daardoor zachter aan. Een mogelijkheid om dit op een natuurlijke en goedkope manier te doen is met suikerhars.

Epileren

Epileren is tot op zekere hoogte een groene manier van ontharen omdat je geen wegwerponderdelen nodig hebt en het apparaat een lange levensduur heeft. Een epileerapparaat pakt alleen de haartjes en niet de huid maar het kan zeker in het begin erg pijnlijk zijn! Een ander nadeel is dat je met epileren sneller last kunt krijgen van ingegroeide haartjes.

Laseren

De nieuwste methode op het gebied van ontharen is laseren. Je hebt hiervoor meerdere behandelingen nodig maar daarna ben je voor altijd van je haartjes af. Zo bekeken is dit dus best een milieuvriendelijke optie. Helemaal als je het vergelijkt met wegwerpmesjes. Het grootste nadeel is de prijs; laseren en vooral het laten laseren is duur. Daarbij moet je voor de laserbehandeling je huid glad scheren.

Plasticvrij scheren

Tenslotte bestaan er ook alternatieven voor de milieuonvriendelijke bussen met scheerschuim. Hiervoor kun je een natuurlijke scheerzeep of een normale schuimende zeep gebruiken. Deze gaat ook nog eens veel langer mee. Eventueel in combinatie met een scheerkwast waarmee je de zeep kunt opkloppen tot schuim.

Voor welke ontharingsmethode kies jij? Of laat je het lekker laten staan? We zijn natuurlijk erg benieuwd!

Over de schrijver