Groen Pinkpop is een feit

Flickr, Gillesdesmit

Afgelopen weekend was het jaarlijkse Pinkpopfestival weer in Landgraaf. Dit jaar was het festival weer stuk groener dan voorheen.
Alle backstage-douches (vijftien in totaal) hebben warm water verkregen d.m.v. zonneboilers. In 2008 werd Pinkpop al genomineerd voor de Green ’n Clean award, een keurmerk voor festivals die zich inzetten om hun klimaatimpact te beperken. Douchen op zonne-energie is voor de campings nog niet haalbaar want de douches worden vooral buiten zonne-uren gebruikt. Dan zou die energie opgeslagen moeten worden en dat leverde teveel technische problemen op, aldus een woordvoerder van Pinkpop.

De aandacht voor duurzaamheid past bij de sfeer van Pinkpop, volgens organisator Jan Smeets: ‘De artiesten die bij ons optreden hebben een hele hoop liedjes waarmee ze een statement maken tegen geweld of de ondergang van de wereld. Wij vroegen ons af wat we daar nu zelf aan kunnen veranderen. Soms wordt dat ook vanuit artiesten zelf gevraagd. Bij een festival in België eiste Morrisey laatst dat er geen vlees werd verkocht. Maar zover gaan wij niet.’

‘Wij vinden het belangrijk om er aandacht aan te geven en het is leuk om te doen. We zijn wel afhankelijk van wat zich aandient. Zo wilden we graag hybridebussen inzetten maar die heeft vervoerder Veolia niet,’ aldus Smeets.

Naast het duurzaam douchen heeft het festival nog diverse andere groene initiatieven. Zo wordt afval gescheiden ingezameld en is er een eco-camping waar een pendelbusje rijdt op zonne-energie en douchewater gebruikt wordt om toiletten mee door te spoelen.

Op het plan reageerde de artiesten positief. Smeets: ‘De drie toppers, Coldplay, Kings of Leon en Foo Fighters hebben allemaal een eigen compound. Die hebben dus ook ieder een douche op zonne-energie. Ik begreep van hun management dat ze dat een fantastisch initiatief vonden.’

Volledig groen was het festival nog lang niet. De elektriciteit voor het festival komt uit dieselgeneratoren die bepaald niet duurzaam zijn. Wel zijn de generatoren allemaal voorzien van een roetfilter, om de uitstoot van fijnstof te beperken. Pinkpop heeft nog geen goed beeld over wat het exact uitstoot. Dit jaar worden er uitvoerige metingen verricht waarmee duidelijk moet worden wat de exacte ‘carbon-footprint’ van het festival is.

Steeds meer festivals zijn bezig met duurzaamheid. Popfestival Lowlands heeft ook een Green ‘n Clean award en het Zeeuwse Concert at Sea compenseert haar CO2 uitstoot met behulp van een klimaatfonds. Ze claimt daarmee het eerste klimaatneutrale festival van Europa te zijn.

Bron: Duurzaam gebouwd, Pinkpop
Foto: Flickr, Gillesdesmit

Lees ook:

Concert at Sea eerste klimaatneutrale festival in Europa
Solar festival: Creatief & Duurzaam
Lowlands presenteert duurzaamheid met “Llowlab”

Voor meer duurzaam nieuws ga naar clubvan30.nl