
Wie goedkoop wil rijden moet nu al overstappen op groene alternatieven. Dat meldt Trouw vandaag op basis van onderzoek van Milieucentraal naar de milieu en kosten aspecten van elektrisch rijden en het rijden op groen gas.
Elektrisch rijden blijkt vanaf 15.000 km per jaar goedkoper dan rijden op traditionele brandstoffen. Het omslagpunt voor groen gas ligt nog lager: 13.000 km.
Met groen gas stoot de auto 40 tot 90% minder CO2 uit. Bij mest als grondstof voor het gas is de milieuwinst nog hoger, omdat je voorkomt dat er vervuilend methaan in de lucht komt. Bij elektrisch rijden is de milieuwinst moeilijker vast te stellen: er is directe gezondheidswinst omdat mensen geen schadelijke uitlaatgassen hoeven in te ademen, maar als de elektriciteit voor de auto wordt opgewekt met kolencentrales (denk Essent, denk Waddenzee) vindt er nog steeds vervuiling plaats.
Het grote nadeel van groen gas en elektriciteit is het kleine aantal oplaadpunten, maar deze groeien flink. Eind volgend jaar zijn er naar verwachting meer oplaadpunten voor elektriciteit dan benzinestations.
Bron: Trouw (geen online versie aanwezig)
Lees ook
Essent zwicht voor milieuhippies
6 gedachten over “Groen rijden al bij 13000 km goedkoper”
@KBeek, de belangrijkste "ondersteuning" is het lage grootverbruikers tarief voor bijv tuinders; te zot, maar wie maakt zich daar druk over? = Verder wordt zon-pv aanzienlijk meer gesteund dan grote (land)windmolens; ook daar heerst stilte. Wat is er mis om geen geld weg te gooien met subsidie van auto-ombouw voor groen gas en voor een netwerk van tankstations? Ook zie ik niet in waarom oplaadpalen gesubsidieerd moeten worden, gratis parkeren voor e-auto's, gratis opladen. Als je toch zo graag geld wegggeeft, geef dan goedkope/gratis fietsen weg. Wat is dat voor een zot circus?
Er gaat 6 x meer subsidie naar vuile dan schone energie https://www.hetkanwel.net/2011/04/14/6x-meer-subsi…
Het aandeel schone energie op de totale energie is enkele %, met 1/6 dus zwaar overbedeeld!!
Roland,
Maatschappelijk gezien is het gewenst dat bedrijven de externe kosten van hun handelingen betalen (de vervuiler betaalt noemde Lubbers dat ooit). Als je het CE/Ecorys onderzoek naar de ondersteuning van fossiele brandstoffen en groene energie leest kun je je afvragen of je gelijk hebt. Gas wordt op vele wijzen ondersteund, variërend van een speciale fiscale behandeling voor de exploitatie van kleine aardgasvelden tot verstrekking van 40% van het risicodragend kapitaal… Ik ken maar weinig groen gas projecten waar vadertje staat 40% van de benodigde investering verschaft… Op z'n best krijg je een exploitatiesubsidie…
Onderzoek toont: "Een belangrijke oorzaak van de lagere gebruikskosten is echter het verschil in heffing op de brandstoffen. Als deze heffingen worden weggelaten valt het kostenvoordeel geheel of gedeeltelijk weg" maar dat lees je niet in deze groen gas reklame.
"Groen gas-bijmenging in het aardgasnetwerk vergt vermoedelijk minder investeringen dan inzet in
voertuigen, waar vulpunten en aparte voertuigen moeten worden aangeschaft."
Dus het rijden op groen gas mag dan voor de gebruiker aantrekkelijk zijn, maatschappelijk is een betere benuuting gewenst.
Toch jammer dat Milieucentraal dat onderzoek niet vindbaar heeft staan op haar website. Zou me wel helpen in de interne discussies de komende tijd over vervoerskeuzes…
Reacties zijn gesloten.