Groenbemesters: gratis harde werkers voor je tuin

hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne doet ze een poging om als groentje de principes van permacultuur in de prakrijk te brengen. In de hoop dat ze uiteindelijk samen met haar partner van de opbrengst gezond kan leven. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen.
Groenbemesters zijn net als wormen. Gratis werknemers die bijna ongemerkt het zware werk voor je doen. We hadden vorige week in Frankrijk dan ook maar één doel: groenbemesters zaaien. Een overzichtelijke doelstelling, dachten we. Geen tractor of kunstmest nodig, alleen 25 kilo luzernezaad.
Multifunctioneel
Luzerne is een plant die diep wortelt en daardoor dichte gronden weer losmaakt. Ideaal voor onze kleigrond die jarenlang alleen maar grasmat is geweest, flink aangestampt door de buurkoeien. Bovendien behoort luzerne tot de vlinderbloemigen; planten die stikstof uit de lucht kunnen opnemen. Het organisch materiaal van de planten is daardoor een prima bemesting voor de grond. We gaan de planten dus niet oogsten, maar afmaaien en lekker op de grond laten liggen. Extra leuk, vaak zijn de groenbemesters ook nog planten die veel bijen en insecten aantrekken. Heb je nog geen tijd om iets met een stuk grond te doen, zaai er dan alvast een groenbemester in. Of als nateelt als de groenten geoogst zijn. Maar je kunt ze ook tussen je andere planten/groenten zetten. Zie hier voor een overzicht van groenbemesters.
Zaai
Zaaien met voeten in de aarde
Wij zetten het hele stuk grond tussen de fruitbomen dit jaar in de groenbemester. Hopelijk is de grond dan volgend jaar lekker luchtig voor groententeelt. We moesten dus alleen nog zaaien. Maarja, zaadjes willen ook wat. Regen bijvoorbeeld. En dat was er sinds februari al niet meer gevallen. De grond was kurkdroog en keihard. Het weerbericht voor de komende dagen gaf alleen stralende zon. Zo zit je dan opeens in Zuid-Frankrijk op regen te hopen.
Ondertussen toch maar begonnen om de eeuwige bramen, brandnetels en grassen een kopje kleiner te maken. Want zaadjes willen ook graag in een gespreid bedje vallen. Tja, en daar heb je dan toch een tractor voor nodig, om die bosmaaier over 5000 m2 te trekken. En daarna een enorme cultivator achter de tractor om de keiharde grasmat open te trekken, zodat de zaadjes een plekje kunnen vinden. Dat doen we maar één keer hoor, met zulk zwaar geschut over de grond.
Dsc04345Maar dan heb je zwaar geschut, blijkt het nog niet bestand tegen alle museumstukken die zich in de grond bevinden. Zaten we opeens met een antieke riek in de tractorband! Franse boeren hebben er een handje van om afgedankt gereedschap gewoon ergens op hun land te dumpen. Vandaar dat wij nu een hele ijzercollectie in de aanbieding hebben, en een tweedehands schoen.
Regen
De een-na-laatste dag opent eindelijk met een grijze wolkendeken: le jour où la pluie viendra! (de dag dat de regen zal komen!). We hebben nog één dag om te zaaien. Met een afwasbak als zaaimand om m’n nek als een gek luzernezaad om me heen gestrooid. Tien bakken vol. Denk dat er een leuk patroon tevoorschijn zal komen, een echt vaste zaaihand heb ik nog niet… Het regent er nu pijpenstelen, dus het moet goedkomen met het kiemen. En vanaf nu doen zij dan het werk. Is de afspraak.
Bron: Roosgoesgreen
Lees ook
8 groene bemesters voor een gezonde tuin
Gezond met onkruid
Tuinieren voor beginners en gevorderden

Over de schrijver

1 reactie op “Groenbemesters: gratis harde werkers voor je tuin”

Reacties zijn uitgeschakeld.