Een groendak op z’n groenst. Dit zijn de voordelen.

Een tuin bovenop je schuur of woning… oftewel een groendak. Zo’n natuurlijk dak is niet alleen heel mooi, het geeft ook veel voordelen. Het is milieuvriendelijk, isolerend, geluidsdempend, zorgt voor een betere luchtkwaliteit en ontlast het riool. Om maar wat te noemen. En wist je dat een groendak tegenwoordig nog duurzamer kan met een re-GROW sedumcassette? De eerste sedumcassette die is gemaakt van 100% hergroeibare grondstoffen.

Wat is een groendak precies?

Een groendak is letterlijk en figuurlijk, een groen dak. Het platte of hellende dak is namelijk bedekt met planten, bloemen, kruiden of grassen in plaats van dakpannen of bitumen. Groene daken worden ook wel vegetatiedaken genoemd. Ze zijn er in verschillende soorten afhankelijk van het soort beplanting. Zoals sedumdaken, biodiversdaken, of een groen-blauwdak die grote hoeveelheden water kan verwerken. De beplanting wordt op het dak geplaatst door sedummatten of sedumcassettes. Een soort ondiepe plantenbak die uit verschillende lagen bestaat.

7 voordelen van groendaken

Groendaken zijn natuurlijk vooral erg mooi. Ze veranderen saaie kale en grijze daken in groene oases. Voor niet alleen een aantrekkelijke en ontspannen omgeving, groene daken hebben veel meer voordelen!

  1. Biodiversiteit

Groendaken bieden een leefgebied voor verschillende plantensoorten. Dit vergroot de biodiversiteit door het aantrekken van insecten, vlinders en vogels. Het levert hiermee een bijdrage aan ecosystemen en het bevordert de ecologische veerkracht.

  • Waterbeheer

Groendaken kunnen een aanzienlijke hoeveelheid neerslag vasthouden en de afvoer naar het riool vertragen. Dit helpt overstromingen te voorkomen tijdens hevige regenbuien en vermindert de belasting van de rioleringssystemen.

  • Isolatie

Vegetatie op het dak zorgt dat de ruimte eronder in de zomer koeler blijft. Hierdoor is er dus minder energie nodig voor een comfortabeler binnenklimaat.

  • Geluidsvermindering

Ook hebben groendaken geluidsabsorberende eigenschappen. Ze verminderen het geluid van verkeer en andere omgevingsgeluiden. Dit is vooral prettig in stedelijke gebieden.

  • Milieuvriendelijk

Groendaken dragen bij aan een duurzame leefomgeving door vermindering van CO₂-uitstoot. De planten op groendaken absorberen koolstofdioxide en produceren zuurstof.

  • Vermindering hittestress

De daktemperatuur van een groendak warmt op tot de maximumtemperatuur, in tegenstelling tot grijze daken waarbij de temperatuur kan oplopen tot 70°C en bij een bitumendak zelfs tot 90°C.  

  • Verlengde levensduur van het dak

Een groendak geeft bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Zoals uv-straling, temperatuurschommelingen en hagel. Ze verminderen de thermische schokken op het dakmembraan en vertragen daarmee slijtage van het dak.

Echt groen

Een groendak bestaat dus uit natuurlijke materialen, met uitzondering van de bakjes waar de vegetatie in staat. Deze zogenoemde sedumcassettes zijn namelijk gemaakt van traditionele kunststoffen. Deze maand werd de eerste sedumcassette van 100% hergroeibare materialen door Nophadrain gepresenteerd. Een Nederlands bedrijf dat al meer dan dertig jaar invulling geeft aan haar filosofie ’gebruik de ruimte’. Dit doen ze met slimme, kwalitatieve drainagesystemen voor het inrichten van groene- en gebruiksdaken. Waaronder de stevige sedumcassettes van hergroeibare materialen.

De zogenoemde Re-GROW Sedumcassettes leveren een bijdrage aan een groenere en duurzamere leefomgeving voor nu én later. Hiermee is het dak milieuvriendelijk tot in het kleinste detail. Ze zijn gemaakt van onder andere aardappelschil en maismeel (PLA) en Miscanthus, een snelgroeiend, stevig soort riet. Materialen die aan het eind van de levensduur op verschillende manieren gerecycled kunnen worden.

Snel en eenvoudig aanleggen

Heb je groene vingers of kluskennis nodig voor het aanleggen van een groendak? Nee :). Op de website van greenroofshop.nl vind je systemen en producten waarmee je een groendak zelf snel en makkelijk kunt aanleggen. Zo ook de re-GROW Sedumcassette.

Over de schrijver