Groene apps om het nieuwe jaar goed te beginnen

Het is 2021 en natuurlijk sta je te springen om dit jaar je groene voornemens door te zetten. Maar soms is het lastig om precies vast te pinnen wat je kan doen en hoe je je gewoontes kan veranderen. Deze onderstaande groene apps kunnen daarbij een handje helpen.

My little plastic footprint (2019)

Deze vrolijk ogende app is handig voor de beginnende groene denker. Het helpt je je huis te ontdoen van onnodig plastic. Je kunt in de app elke kamer in je huis aanklikken en alternatieven vinden voor producten die je gebruikt. Waarschijnlijk ken je sommige van deze oplossingen wel, maar er zitten ook wat verrassende weetjes tussen. Een alternatief voor een plastic douchegordijn bijvoorbeeld. Ook zijn er interessante quizzen in de app te maken, erg goed voor je bewustwording. En het verslavende? De app rekent je PMI uit (Plastic Mass Index). Die gaat omlaag bij elke keuze die je kan afvinken. Op naar de nul!

Groene Apps

Mijn klimaatakkoord (2020)

Dit is geen app, maar een online tool. Als je de bovenstaande app hebt uitgespeeld, kun je door naar deze website. Hier zoem je in op je eigen gedrag en hoeveel CO2 je daarmee uitstoot. Je beantwoordt eerst vragen over hoeveel kleding je koopt, hoe vaak en hoe lang je doucht, wat je eet en welke vervoersmiddelen je gebruikt. Daar komt een CO2-uitstoot uit. Je kunt daarna challenges kiezen hoe je deze uitstoot jaarlijks kunt verlagen. Die stuur je vervolgens naar jezelf toe: je persoonlijke klimaatakkoord. Je moet het wel echt zelf doen, je kan de resultaten niet bijhouden in een app of iets dergelijks. Maar het geeft wel een goed inzicht in je persoonlijk verbruik en de bijbehorende klimaatimpact. Zet die timer dus maar aan tijdens het douchen!

Groene Apps

Helemaal groen (2020)

Deze groene app past goed bij de nieuwste rage: de lockdown-wandeling. Het gaat er namelijk om dat je tijdens je wandelingen zwerfafval gaat opruimen. Met deze app registreer je waar je loopt en waar je het afval hebt weggehaald. Die route wordt dan vervolgens groen. Na een maand wordt de route bruin. Zo kun je perfect in de gaten houden waar je weer een keer langs moet wandelen. De interface van deze app is niet meteen duidelijk, je moet even uitvogelen hoe alles werkt. Maar het voelt erg belonend om de kaart steeds groener te zien worden. Je kunt je eigen woonplaats op de kaart zien, maar ook heel Nederland zien (en de prestaties van andere wandelaars). Het doel? Nederland helemaal groen maken.

Groene Apps

Veranderaars (2020)

Deze app is voor mensen die op overheidsniveau verandering willen zien. De app is van Milieudefensie en speelt in op de groeiende groep mensen die actief op verandering inzetten. Het is dan ook meer een online community. Je kunt andere veranderaars ontmoeten, ontdekken wat jij kan doen voor een ander klimaatbeleid en op de hoogte blijven van activiteiten. Je kunt je aansluiten bij actieweken en klimaatmarsen of een online discussie starten. Een soort inspiratie-app voor de actieve veranderaar.

Groene Apps

Welke groene apps gebruik jij om je een handje te helpen bij het vergroenen van je lifestyle? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

0 gedachten over “Groene apps om het nieuwe jaar goed te beginnen”