Als de lente in het land is, komt de asperge-gekte weer stevig opzetten, ook in huize Vegamuze! Hier gebruik ik groene asperges, want hun groene kleur geeft aan deze baked donuts een geweldige pastelgroene tint en brengt dus een kleurrijk lentepalet op je bord. De combinatie met frisse citroenmelisse – een toch wel ondergewaardeerd kruid – maakt deze donut helemaal lenteklaar!
Voor 12-16 donuts • 150 g groene asperges (gewicht na het schillen) • 2 el fijngehakte verse citroenmelisse • 280 g patisseriebloem • 150 g kristalsuiker • 2 tl bakpoeder • ½ tl baking soda • ¼ tl zout • 200 ml sojamelk • 100 ml plantaardige olie • 1 el plantaardige boter, om in te vetten Voor het glazuur: • 125 g poedersuiker • 2 el sojamelk • 1 druppel groene kleurstof, optioneel pistachenoten, fijngehakt, om te garneren citroenmelisse, om te garneren
Methode:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de groene asperges gaar en pureer deze kort tot een gladde puree.
- Doe deze puree in een kom en roer alle andere ingrediënten (behalve de boter) erdoor. Meng goed tot een mooi beslag.
- Vet een donutbakblik in met plantaardige boter en verdeel het beslag over de vormpjes.
- Zet het bakblik 12-15 minuten in de oven totdat de donuts goudbruin zijn en een cakenaald er schoon uit komt. Laat even in het bakblik afkoelen.
- Haal de donuts uit de vormpjes en laat ze volledig afkoelen.
- Meng voor het glazuur de poedersuiker met de melk tot een dik papje. Indien gewenst kun je hier ook een druppeltje groene kleurstof aan toevoegen.
- Doop één zijde van de donuts in het glazuur en garneer met wat extra takjes citroenmelisse en pistachenoten.
Foto: Toos Vergrote.