Mijn groene belofte: Gala voor het Groene Peloton

BelofteDe Natuur & Milieufederatie Utrecht (NMU) loopt vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. De organisatie zoekt dé groene verkiezingsbelofte van de provincie Utrecht. Raadsleden en kandidaat-raadsleden konden tot 7 januari hun specifieke idee voor vergroening van hun stad of regio insturen. Die belofte mag over heel veel thema’s gaan, zoals energie, mobiliteit, de groene economie, natuur, of over het betrekken van burgers. De organisatie heeft nu 10 inzendingen genomineerd.

Ook mijn idee zit daarbij. Mijn groene belofte is dat ik meer aandacht wil voor duurzame burgerinitiatieven. Ik wil hiervoor een Gala van het Groene Peloton organiseren.
Want het verduurzamen van onze economie is nog een hele tour. We redden het als stad niet met een aantal groene koplopers, ook het peloton moet in beweging komen. De gemeente kan hieraan bijdragen door innovatieve projecten van burgers, organisaties en bedrijven te herkennen en erkennen en zo goed mogelijk te faciliteren.
We kunnen hiervoor inspelen op de publiciteit rondom de start van de Tour de France in Utrecht met een competitie voor duurzame initiatieven: het Gala van het Groene Peloton.

Gala van het Groene Peloton: podium voor duurzame burgerkracht

Inwoners, organisaties, instellingen of bedrijven kunnen initiatieven insturen die direct bijdragen aan het vergroenen van de Utrechtse economie. Denk aan plannen voor energiebesparing, het bevorderen van schone lucht, het opwekken van schone energie of het hergebruik van grondstoffen.
De 5 beste ideeën worden geselecteerd voor crowdfunding door bijvoorbeeld het platform CrowdAboutNow, een Utrechts bedrijf.

Om daarnaast te zorgen voor continuïteit en professionele begeleiding kunnen bedrijven de initiatieven adopteren. Ze kunnen ‘vrijwilligersuren’ van hun personeel beschikbaar stellen, want veel grote bedrijven hebben arbeidsdagen die personeelsleden kunnen inzetten voor bonusprojecten, maar ook om kennis of andersoortige ondersteuning.

De winnende ideeën worden uitgereikt tijdens een feestelijke avond: het Gala voor het Groene Peloton. Zo moedigen we bewoners, bedrijven en organisaties in Utrecht aan om met groene oplossingen te komen.

En dat is nodig want op dit moment vinden weliswaar uiteenlopende duurzame initiatieven plaats in Utrecht, bijvoorbeeld in het kader van Utrechtse Energie, maar dat is niet genoeg. We komen er niet met enkele groene druppels, we hebben een groene golf nodig.

Door de competitie krijgen sterke duurzame ideeën een podium waardoor andere burgers en bedrijven geïnspireerd kunnen raken. Ook zij kunnen hierdoor inzien dat duurzaamheid loont. We zetten zo het peloton in beweging.
De goede ideeën die de competitie oplevert voor bijvoorbeeld CO2-reductie, schone energie of hergebruik, worden bovendien daadwerkelijk uitgevoerd. Ook kennis en kunde van lokale bedrijven en organisaties worden benut, wat de kans op een succesvolle implementatie van de ideeën verder vergroot.

Ik heb er daarom veel zin in om me hard te maken voor deze groene belofte. Power to the People! Op 22 januari wordt de winnende Groene Belofte bekend gemaakt.

Matthijssienot_KleinFrissewind, Matthijs Sienot, uit Utrecht is kandidaat raadslid voor D66 met een groen hart. Volg @frissewind ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver