Vijf groene Bitcoin-alternatieven die Elon Musk met Tesla kan overwegen

Elon Musk schokte de wereld van de cryptovaluta met zijn aankondiging van het feit dat Tesla bitcoins niet meer zal accepteren als betaalmiddel. De reden die Musk hiervoor gaf is het extreme energieverbruik wat nodig is voor het minen van de cryptomunt en de negatieve effecten hiervan op het milieu. Uit onderzoek van Cambridge University kwam daarnaast naar voren dat de transacties van bitcoin, en specifiek het goedkeuren hiervan, jaarlijks meer energie kost dan het gehele land Zweden in een jaar verbruikt. Meer dan zeventig procent van deze activiteiten vinden plaats in China, waar ze vooral steenkool gebruiken om dit te realiseren. Zijn er duurzame bitcoin alternatieven.

Bitcoin alternatieven

Om deze redenen gaf Musk in zijn bericht op twitter aan dat Tesla momenteel kijkt naar alternatieve cryptomunten die minder energie-intensief zijn. Katharine Wooller, van een groot cryptoplatform, gaf aan dat Musk voldoende keuze heeft, gezien er meer dan 9500 verschillende munten in omloop zijn. Hieronder zullen we vijf cryptomunten bespreken welke Musk in overweging zou kunnen nemen voor Tesla, gezien zij groene(re) alternatieven zijn voor de bitcoin.

Ethereum

Deze munt is, na bitcoin, de grootste cryptomunt op de wereld. De totale marktwaarde van ethereum bedraagt wel meer dan vierhonderdmiljard dollar! Op dit moment maakt het blockchainnetwerk van de munt nog hetzelfde systeem als bitcoin, maar er vindt binnenkort een overstap plaats naar een nieuw systeem. Dit nieuwe systeem is een ‘proof of stake’-systeem, waar er eerder gewerkt werd met een ‘proof of work’-systeem. Ben Edgington van het bedrijf ConsesnSys, wat met de blockchain van ethereum werkt, zei dat met het nieuwe ‘proof of stake’-systeem minder dan één duizendste van de energie verbruikt wordt vergeleken met de hoeveelheid energie die het systeem nu verbruikt. Dit is dus een forse vooruitgang! Een nadeel is wel dat de overstap op zijn vroegst pas aan het einde van het jaar 2021, of aan het begin van 2022 plaats zal vinden. Tot die tijd zal ethereum dus ook een energie-intensieve munt blijven.

Cardano

Dit is het blockchainnetwerk dat achter de munt ada zit. Het netwerk maakte al gebruik van het ‘proof of stake’-systeem, waar andere munten nog naar moeten overstappen. Cardano verbruikt dus een stuk minder energie dan dat een munt als bitcoin gebruikt. Volgens het bedrijf TRG Datacenters verbruikt cardano maar 0,55 kWh voor één transactie, waar dit bij bitcoin wel tot wel 707 kwh per transactie oploopt. Het proof of stake systeem waar cardano mee werkt houdt in dat de gebruikers die de verificatie van de transacties op zich nemen, beloond worden op basis van het aantal cryptomunten wat zij in hun bezit hebben. Dit in tegenstelling tot het oude systeem, waar men beloond werd op basis van de benodigde computerkracht.

XRP

Deze digitale munt die uitgegeven werd door het platform Ripple is wereldwijd de zevende cryptomunt op basis van de huidige marktwaarde. XRP verbruikt per transactie slechts 0,0079 kilowattuur en is dus de meest milieuvriendelijke cryptomunt, aldus TRG Datacenters. Een zorgpuntje bij deze munt kan echter zijn dat het platform Ripple momenteel in juridische strijd verwikkeld is over de status van XRP met de SEC (de Amerikaanse toezichthouder op diverse effectenbeurzen).

Chia

Deze cryptomunt is recentelijk beschikbaar gemaakt voor handel en werd gelanceerd door Bram Cohen. De man die ooit BitTorrent bedacht. De munt werkt op basis van een ander systeem, namelijk het ‘proof of space and time’-systeem. De munt is gelanceerd als dé nieuwe ‘groene’ munt. Chia heeft al flink wat investeerders aan weten te trekken, maar ligt qua markwaarde met haar 550 miljoen dollar nog erg laag wanneer we het vergelijken met de marktwaarde van bitcoin (bijna 1000 miljard dollar).

Dogecoin

Musk heeft de als grap/meme gelanceerde munt genaamd dogecoin al diverse keren opgehemeld. Vorige week plaatste Musk nog een tweet waarin hij zijn volgers vroeg of zij wilden dat Tesla de Dogecoin zou gaan accepteren. Een grote meerderheid van zijn volgers beantwoordde de vraag met ‘ja’. Veel experts op het gebied van cryptovaluta hebben echter kritiek op de munt. Hun grootste punt van kritiek is dat er geen limiet zit op het aantal munten dat er in omloop kan zijn.

Over de schrijver

1 reactie op “Vijf groene Bitcoin-alternatieven die Elon Musk met Tesla kan overwegen”

Reacties zijn uitgeschakeld.