Groene bruiloft? Dit zijn een paar handige tips

De dag waarop je gaat trouwen is ongetwijfeld één van de mooiste uit je leven. Je zegt ‘ja’ tegen de liefde van je leven in het bijzijn van vrienden en familie. Maar de dag kan nóg mooier als de bijzaken zo groen en duurzaam mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan decoratie, catering, de jurk, het pak en de cadeaus voor je gasten. HetkanWEL zet een aantal tips voor een groene bruiloft voor je op een rij. 

Jurk en pak

De perfecte jurk of het perfecte pak zoeken en vinden is misschien wel de moeilijkste zoektocht op weg naar een groene bruiloft. Het moet natuurlijk als gegoten zitten. Misschien is een vintage bruidsjurk wel iets voor jou. Er zijn verschillende adressen waarbij je terecht kunt voor een tweedehands trouwjurk, zoals bij Laura Dols. Je kunt ook kiezen voor een gerecyclede trouwjurk. Dit atelier recyclet de stoffen van oude trouwjurken en maakt daar nieuwe van. Altijd een uniek exemplaar dus! Hier vind je nog meer opties voor een duurzame trouwjurk.

Op zoek naar een duurzaam pak? Dan zit je bij DutchSpirit goed. Het bedrijf maakt maatpakken van gecertificeerde, zuivere ecowol. Om de circulaire economie te stimuleren, hanteert DutchSpirit een ‘lease-a-suit’-concept. De kleding komt weer terug bij het bedrijf, zodat zij kunnen zorgen voor verantwoord hergebruik of recycling.

Decoratie

De trouwlocatie opfleuren met bloemen? Dat kan op een duurzame manier, als je kiest voor een duurzame bloemist. Of, als je het klein wilt houden, kun je ook zelf bloemen plukken in een pluktuin. Hier lees je meer over duurzame bloemen, het EKO-keurmerk en de Barometer Duurzame Bloemist. Een alternatief is de gedroogde bloem, die kun je immers jaren (her)gebruiken. Het is ook mogelijk om planten te huren.

Wil je graag ballonnen op je groene bruiloft? Kies dan voor biologisch afbreekbare FSC-ballonnen. In plaats van rijst gooien, kun je ecofetti (afbreekbare confetti) of gedroogde kruiden gebruiken. Voor de aankleding van de trouwlocatie kun je denken aan natuurlijke elementen, zoals planten, schelpen takken of stenen.

Catering

Goed en lekker eten is belangrijk op een bruiloft. Je kunt het natuurlijk allemaal zelf maken, maar dat levert waarschijnlijk heel veel stress op en dat wil je niet op zo’n grote dag. Het is een beter idee om een cateraar in te schakelen die zich voor jou ontfermt over biologisch, vegetarisch en veganistisch eten. Trouw je in de buurt van Ede? Dan is Catering van den Akker een goede optie. Het wordt gerund door Yvonne van den Akker. Als vegetariër maakte ze de overstap naar volledig vegan eten, maar ze miste een goede veganistische cateraar en besloot daarom zelf in dat gat te springen. Hier vind je een lijst met nog veel meer veganistische cateraars, geschikt voor een groene bruiloft.

Kleinigheidje voor de gasten

Vaak geef je als bruidspaar iets kleins aan de gasten mee. Ga voor groen en duurzaam! Kies bijvoorbeeld voor biologische koffie of thee of een biologisch zeepje, een zakje met zaadbommen of een lokale specialiteit. Zorg er wel voor dat het cadeautje in een milieuvriendelijke verpakking zit, daar maak je het helemaal mee af.

Heb jij nog tips voor een duurzame bruiloft? Laat het ons weten in een reactie.

Over de schrijver

2 reacties op “Groene bruiloft? Dit zijn een paar handige tips”

  1. Ook wij vonden duurzaamheid in onze bruiloft, net als in de rest van ons leven, belanglijk. Twee van onze tips:

    – Mim’s mooiste, een jurkenzaak in Zwolle. Miriam (Mim) koopt oude kwaliteitsjurken in en maakt dat met jou samen tot jouw droomjurk.

    -Wij kopen op de dag voor de bruiloft bloemen op de markt. De dame die daar wekelijks staat gaf aan dat ze achter het stalletje bloemen heeft staan die nog 1 a 2 dagen goed blijven. Dit is niet lang genoeg voor haar om regulier te verkopen, maar perfect voor als je een bruiloft/familiefeestje hebt! Dit is ook nog eens financieel aantrekkelijk, en zo wordt er niet verspild. We zien dan wel wat ze beschikbaar heeft!

Reacties zijn uitgeschakeld.