Groene buurtinitiatieven creëren maatschappelijke waarde

“Groene buurtinitiatieven kunnen voor minder geld meer maatschappelijke waarde creëren dan gemeenten.” Dat zegt Silvia de Ronde Bresser, manager van Kracht in Nederland, een netwerkorganisatie die de waarde van maatschappelijke initiatieven zichtbaar maakt.

De Ronde Bresser: “Gemeenten laten grond vaak jarenlang braak liggen in afwachting van verdere ontwikkeling. In tijden dat gemeenten miljarden moeten bezuinigen, zouden ze beter een paar duizend euro kunnen doneren aan groene buurtinitiatieven. De vastgoedwaarde van een wijk neemt toe als buurtbewoners en lokale ondernemers samen op die grond groene initiatieven ontplooien.”

Op dit moment zijn 121 groene buurtinitiatieven aangesloten bij de MAEXchange, een instrument van Kracht in Nederland dat aan gemeenten, bedrijven en fondsen met infographics de waarde van groene initiatieven laat zien. Het blijkt dat de initiatieven die bij MAEXchange betrokken zijn 146.000 mensen bereiken en 4.400 vrijwilligers groen werk verrichten. Samen beheren de initiatieven 350 hectare grond – dat gaat dus om zo’n 540 voetbalvelden. Zo is iedere euro die de gemeente eraan bijdraagt, al gauw vijf keer zoveel waard.

“Groene buurtinitiatieven versterken de sociale verbinding in een wijk, waardoor eenzaamheid vermindert. Bewoners ontwikkelen een gezonde leefstijl en leren er van alles leren over natuur- en milieuzaken. Kinderen kunnen er veilig spelen. Mensen met een beperkte toegang tot de arbeidsmarkt kunnen er aan de slag. De onrust in een wijk neemt af, waardoor criminaliteit er minder kans krijgt. En het kost weinig. Een derde van de initiatieven verdient geld en investeert de opbrengst in het eigen project. Een stadslandbouwproject in Vlaardingen levert zelfs groenten aan de lokale voedselbank.” Aldus De Ronde Bresser.

Bron: Groendichterbij

Over de schrijver

1 reactie op “Groene buurtinitiatieven creëren maatschappelijke waarde”

  1. Pingback: Groene buurtinitiatieven beheren braakliggende grond in de stad goedkoop en sociaal - Zwolle in Transitie

Reacties zijn uitgeschakeld.