De groene buurvrouw vergroent de binnenstad van Den Bosch

Er zijn veel goede redenen om de stad wat groener te maken. In de eerste plaats natuurlijk omdat het er gezellig en fleurig uitziet. Maar ook omdat je met groen verkoeling brengt in de warme zomers, hevige regenbuien beter kan opvangen en de biodiversiteit bevordert. Oftewel: een fijne woonplek voor insecten en bijen. En omdat Carlijn Krielaars uit Den Bosch groene vingers heeft en anderen graag helpt, werkt ze als De Groene Buurvrouw aan het vergroenen van haar stad. “Het is mijn ultieme droom om geveltuintjes in de winkelstraat te plaatsen.”

“Mensen weten vaak niet wat ze met een (gevel)tuin aan moeten en nemen dan voor het gemak tegels. Als ze wel voor groen gaan, kiezen ze vaak voor een plant die op dat moment leuk bloeit waardoor het daarna een saai geheel wordt. Als je kiest voor planten die op verschillende momenten bloeien, heb je dat niet. Je kan eigenlijk het hele jaar door bloemen hebben. Vaak worden planten ook op een verkeerde plek gezet. Zo verpietert lavendel in de schaduw. Als je dat niet weet, denk je al snel dat je geen groene vingers hebt. Ik help mensen daar graag mee.”

Naar buiten

“Ik werk in de zorg als operatieassistent: dan ben je de hele dag binnen aan het werk. Vorig jaar zat ik in een burn-out en toen besloot ik dat ik nog iets wilde doen naast mijn werk. Iets met mijn passie voor groen en natuur. Ik had behoefte om te aarden. Ik woon zelf in de binnenstad van Den Bosch, met een balkon en ik beheerde al een paar geveltuintjes van mensen. Toen besloot als De Groene Buurvrouw aan de slag te gaan met stadstuinieren. Van balkon tot dakterras en van geveltuin tot boomspiegel. Ik vind het heel leuk om te doen en ik maak mensen er heel blij mee.”

De Groene Buurvrouw

Je (mini)tuin ontwerpen

“Het eerste waar je naar kijkt bij het ontwerpen van een (mini)tuin is bladvorm. De bloem is er maar even, maar het blad zit er heel lang aan. Het geheim van een boeiende tuin, die altijd werkt zit in de variatie in bladvormen, bladstructuren, kleuren van het blad en hoogteverschillen. Verschillende kleuren groen, rode bladeren, geribbeld, sprietig of gevlekt: een tuin moet er op een zwart-wit foto ook goed uitzien, dan weet je dat het werkt. De bloem is dan de bonus. Sneeuwklokjes, blauwe druiven, krokussen, narcissen en tulpen bloeien vroeg in het jaar, maar er zijn ook planten die in de zomer, herfst of zelfs de winter bloeien. De truc is om dat allemaal te combineren.”

Wildlife op je balkon

“Zelf heb ik een balkon, dat echt wildlife aantrekt. Dat krijg je vanzelf als je het natuurlijk houdt, niet alles wat afgestorven is meteen afknipt en de potten voor de winter bijvoorbeeld bedekt met blad, mos of houtsnippers.  Zo heb ik tegenwoordig een merel op mijn balkon, die elk blad fanatiek omdraait, op zoek naar voedsel. En van de zomer had ik zelfs sprinkhanen op mijn balkon: ’s avonds begonnen ze te krekelen en dan is het net alsof je in een open veld ligt in plaats van in de binnenstad. Je kan ook een insectenhotel ophangen om diertjes te laten overwinteren.”

De Groene Buurvrouw

De groene buurvrouw

“Ik ben vorig jaar begonnen als De Groene Buurvouw met geveltuintjes in mijn eigen stad. Samen met mijn buren heb ik inmiddels 40 boomtuintjes in de straat aangelegd. Om in aanmerking te komen voor subsidie (wijk- en dorpsbudget) moet je bij de gemeente aantonen dat er draagvlak voor is. Ik heb toen flyers met antwoordstrookjes door de bus gedaan en bijna iedereen vond het leuk en een deel vond het ook wel leuk om mee te helpen. Ik heb ze toen al doende van alles geleerd over zaaien en tuinieren. Hopelijk verspreidt die kennis zich dan als een soort olievlek door de stad.”

“Ik ben nu met de gemeente in gesprek, omdat ik het winkelgebied in de binnenstad onder handen wil nemen. Daar is nu bijna helemaal geen groen. Ik zou heel graag geveltuintjes voor de winkels willen aanleggen. Ik hoop dat ik volgend jaar kan starten met een pilot waarmee ik zo’n vijf tot zes winkelpanden kan vergroenen.”

Over de schrijver

2 gedachten over “De groene buurvrouw vergroent de binnenstad van Den Bosch”

Reacties zijn gesloten.