Groene drinkers kiezen Grolsch of Gulpener

Foto: Piutus, Flickr

Grolsch en Gulpener brouwen de meest milieuvriendelijke bieren. Dit stelt onderzoeksbureau Rankabrand.nl, op basis van een vergelijking van de tien meest populaire biermerken van Nederland. Bij het maken van een Grolsch biertje is de uitstoot van CO2 het kleinst en wordt relatief weinig water verbruikt. Gulpener onderscheidt zich met het gebruik van uitsluitend milieuvriendelijk geteelde granen die uit de directe omgeving van de Limburgse brouwerij komen. Nummer 3 op de ranglijst, Bavaria, is het meest zuinig met water.

Nederlandse biersector verduurzaamt in hoog tempo

De biersector is transparant over verantwoord ondernemen. Grote merken als Heineken, Jupiler en Bavaria publiceren jaarlijks hun duurzaamheidsverslag op de bedrijfswebsites. Daarin worden forse verbeteringen gerapporteerd. Zo verminderde Grolsch de CO2-uitstoot per gebrouwen biertje met bijna 30% in de afgelopen twee jaar. Voor Jupiler, Dommelsch en Hertog Jan is het gemiddeld waterverbruik per biertje in de afgelopen twee jaar met bijna 20% verminderd.

Heineken geen voorloper

Heineken, waar ook de merken Amstel en Brand bier onder vallen, heeft duidelijke ambities om het verbruik energie- en water terug te dringen, en is daarin ook redelijk succesvol. Maar op geen enkel onderdeel is de marktleider de beste. Dit kom mede doordat Heineken als merk internationaal verkocht en geproduceerd wordt, ook in gebieden waar minder efficiënt wordt gewerkt. Hierdoor vallen Heineken, Amstel en Brand bier buiten de top 5.

Toch nog verbeterpunten

Er zijn ook verbeterpunten voor de bierbrouwers. In de sector ontbreken duidelijke doelstellingen voor het verminderen van de absolute uitstoot van broeikasgassen. Ook laten de meeste bierbrouwerijen geen concreet beleid en resultaten zien op het gebied van het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen. Gulpener en Grolsch vormen hierop de enige uitzondering. Hierdoor verdient de sector nog geen volledig groene stempel.

Bron: Rankabrand.nl

Over de schrijver

2 reacties op “Groene drinkers kiezen Grolsch of Gulpener”

    1. En toch is Heineken zeker bezig bier te brouwen met duurzaam geproduceerde grondstoffen (misschien wel meer dan andere brouwers): de kritiek vanuit de grondstofproducenten vorig jaar (artikel VN) hebben ze wel degelijk ter harte genomen. Op een rijnlandse manier is men nu samen met andere grote internationale food suppliers in Veldleeuwerik en SAI verband bezig de wereld enigszins duurzamer in te richten!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020