Groene energie of sjoemel energie: kijk en vergelijk

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Overstappen.nl) Allereerst een basisvraag: wat is groene energie? Dit is belangrijk. Want klimaatverandering wordt algemeen erkend als een grote bedreiging voor de mensheid, waardoor groene energie geldt als hip en verstandig. Helaas veroorzaakt deze trend ook gesjoemel.

Redenen om voor groene energie te kiezen

Mensen kiezen om verschillende redenen voor groene energie. Naast een hoger energielabel voor hun woning, wordt bijdragen aan een beter milieu vaak genoemd. Dit is niet alleen goed voor het ‘karma’ van groene energiegebruikers, maar het levert ook geld en werk op, bijvoorbeeld voor mensen die windparken bouwen. Nog een belangrijke reden: de voorraad olie en kolen raakt een keer op.
Groene energie kan dit probleem oplossen, want het wordt opgewekt met de natuurlijke elementen van moeder aarde. Zo benutten zonnepanelen de kracht van de zon. Ze leveren stroom aan huishoudens via het energienetwerk waar energieleveranciers geld voor terugkrijgen.
Energiebedrijven bieden naast ‘grijze of vuile’ ook groene energie aan. Dat omvat meer dan groene stroom, want het levert naast elektriciteit bijvoorbeeld ook gas. Energiebedrijven bieden complete pakketten aan waarin alle energie is inbegrepen. Mensen die thuis hun energie opwekken dragen weliswaar actief bij aan een groenere wereld, maar zolang grote bedrijven giftige stoffen uitstoten via vervuilende energiebronnen, blijft het resultaat hiervan bescheiden. Al moet je ergens beginnen!
Nu komen we bij een belangrijk punt. Er bestaat niet één soort groene stroom! Naast échte groene stroom onderscheiden we ook grijze stroom die ‘groen is gemaakt’ (op papier!). Dit gebeurt tegenwoordig op een schaal die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen.

Certificaten voor groene energie

Er bestaat zoiets als sjoemel energie, waaronder sjoemelstroom. Dit komt door de handel in zogenaamde GvO’s, wat staat voor Garanties van Oorsprong certificaten. Veel mensen willen zo’n garantiebewijs omdat dit hen subsidie kan opleveren van de overheid. Ook bedrijven zijn hierin geïnteresseerd. Sjoemelstroom wordt door milieu organisatie Wise Nederland genoemd als fysieke elektriciteit die voor de laagste prijs is gekocht gecombineerd met de goedkoopste groene stroom certificaten uit het buitenland. Dat is een echte handel. Grijze stroom die wordt opgekocht en gecombineerd met groene certificaten.
Nu zou je kunnen stellen dat groene certificaten valide garantiebewijzen zijn. Maar voorstanders van 100% pure groene energie zien dat heel anders. Volgens hen garanderen de certificaten niets: kijk simpelweg naar het grote aandeel grijze stroom en de hoeveelheid daadwerkelijk duurzaam opgewekte stroom. Wise Nederland wijst erop dat in Nederland 42% van de stroom als groene stroom wordt verkocht. Maar slechts 11% van alle stroom is afkomstig uit duurzame bronnen als wind, zon en biomassa. Waar komt de rest van die groene energie dan vandaan? Van producenten die grijze energie produceren. Wise Nederland meent daarom dat in Nederland grijze stroom als groene stroom wordt verkocht. Oftewel: fraude met sjoemelstroom en zelfs sjoemel energie (gas is ook inbegrepen).

Garanties van Oorsprong zijn geld waard

Door de groene energie trend kunnen bedrijven tegenwoordig handelen in groene certificaten. En hoe meer handel, hoe meer kans op gesjoemel. Garantiebewijzen uit elk willekeurig land kunnen gekoppeld worden aan elke vorm van grijze stroom! Wat zijn die garantiebewijzen dan waard? Natuurlijk, organisaties kunnen een garantiebewijs aan de Overheid laten zien, die dit accepteert, om geld te ontvangen voor stroom. Ook handelaren in certificaten varen er wel bij. Maar feitelijk is de waarde voor het klimaat op aarde ver te zoeken.

Heeft de consument invloed op de productie van groene stroom?

Doorgaans geldt: hoe groter de vraag, hoe hoger de productie. Dus je mag verwachten dat de duurzame trend betekent dat de productie van groene energie stijgt. Op de langere termijn is dit zeker waar, maar op dit moment overtreft de vraag nog het aanbod. Toch wil iedereen groene energie, vandaar de handel in groene certificaten.
Je zou nu kunnen concluderen dat Nederlandse consumenten nauwelijks invloed hebben op de productie van groene stroom. Maar je kunt wel degelijk verandering in gang zetten, door na te gaan waar je groene stroom vandaan komt. Dus wil je bijdragen aan een groenere wereld? Trap niet in gesjoemel, maar kies voor echte, duurzaam opgewekte, groene energie.
Bekijk & vergelijk hier de groenste energieleveranciers.
Bron afbeelding: Pixabay.com.

Over de schrijver

1 gedachte over “Groene energie of sjoemel energie: kijk en vergelijk”

  1. Er wordt maar weinig “groene” energie geproduceert terwijl de vraag ernaar enorm stijgt. Logisch dat er dan gesjoemeld wordt. Persoonlijk beschouw ik alleen energie opgewekt met zonnepannelen die op daken liggen en restverwerking van biomassa als groen. De bijdrage die dat levert aan onze totale energiebehoefte is helaas minimaal.

Reacties zijn gesloten.