Groene garde: toegankelijke kookgids voor duurzaam eten

De Groene Garde Leotien Aarnoudse Anouk Wentink En Ellen VereijkenEten is een van de allereerste levensbehoeften, dus waarom zouden we het dan niet meteen ‘goed’ doen, vragen de schrijvers van het kookboek De groene garde zich af. Journalist Leontien Aarnoudse, duurzaam ondernemer Ellen Vereijken en duurzaamheidsadviseur Anouk Wentink wilden mensen een handje helpen bij alle keuzes die je kunt maken als je verantwoord maar toch lekker wilt eten. Ze schreven een boek met honderd heerlijke seizoensrecepten, aangevuld met reportages, interviews met duurzame pioniers en achtergrondinformatie over duurzaam en lekker eten.
In De groene garde, dat onlangs de prijs ‘meest duurzame kookboek van 2012′ heeft gekregen, hanteren de schrijvers een aantal basisregels: gebruik zo veel mogelijk verse seizoensgebonden producten, het liefst uit je eigen regio of anders fairtrade. Verder raden ze aan om minder vlees te eten, duurzame vis te kopen en om verspilling te voorkomen.
Wil je inspiratie opdoen voor lekkere, duurzame seizoensgerechten? Hieronder volgt een winterrecept uit het boek.
Voorgerecht: geroosterde bietensalade
Benodigdheden:
100 gram gedroogde, voorgeweekte witte bonen
2 tenen knoflook
5 middelgrote bieten
7 el. extra vierge olijfolie
5 takjes tijm
3 tl. balsamico
3 tl. citroensap
100 gram veldsla
100 gram feta of geraspte Hollandse geiten- of schapenkaas
zout en peper uit de molen
Voor de dressing:
5 el. extra vierge olijfolie
2 el. balsamico
1 teen knoflook
Bereiding:
Kook de voorgeweekte bonen in ongeveer 1 uur gaar.
Verwarm de oven voor op 200°C. Hak ondertussen de knoflook fijn en schil de bieten en snij ze in kleine partjes.
Leg de bieten op een bakplaat of ovenschaal en voeg de olijfolie, takjes tijm, balsamico, citroensap, knoflook en zout en peper toe. Bak de bieten in de oven 45 à 75 minuten, totdat ze zacht gekaramelliseerd zijn (jonge bietjes zijn snel klaar, maar bij stevige winterbieten duurt het langer). Check daarom regelmatig met een vork of ze gaar zijn.
Maak de dressing: meng in een kom de olijfolie, balsamico en uitgeperste knoflook. Meng de helft van de saladedressing met de veldsla.
Haal de bieten uit de oven als ze klaar zijn en leg ze op de aangemaakte veldsla. Strooi de witte bonen erover. Strooi de verkruimelde feta of de geraspte geiten- of schapenkaas erover.
Schenk de rest van de dressing erover.
Ode mag vijf exemplaren weggeven van De groene garde. Wil jij kans maken op dit mooie kookboek? Mail dan vóór 4 februari je naam en adres naar [email protected] Winnaars krijgen bericht.
De groene garde. Over (h)eerlijk eten is een uitgave van Keff & Dessing Publishing in samenwerking met Uitgeverij Prometheus.
Lees meer over eten:

Over de schrijver