groene gevel

Tips voor een groene gevel

Je ziet het steeds vaker: een groene wand van mos of andere begroeiing. Daar worden wij blij van! Het ziet er niet alleen leuk uit, meer groen is ook goed voor het milieu. Een groene gevel kan zowel buiten als binnen aangelegd worden. Kun je zelf zo’n verticale tuin maken? Wij geven tips!

Zelf een groene gevel maken

Een groene gevel is perfect voor mensen met een kleine stadstuin of balkon, omdat het weinig ruimte in beslag neemt. De planten vangen schadelijke stoffen zoals CO2 op vanuit de buitenlucht. Op die manier draagt een groene gevel bij aan de biodiversiteit. Je kunt de gevels kant en klaar kopen, maar zelf maken is ook een goede optie. En dat kan op een heleboel manieren.
Groene wand
Plaats een rooster op ongeveer 15 centimeter afstand van de muur. Bevestig tussen het rooster en de muur een jute doek in de vorm van een zak (zie foto hier). In die zak kun je aarde storten. Daarna is het tijd om de plantjes te poten!
Duurzame plantenwand
De aanleg van deze variant van de verticale tuin is een tikkeltje ingewikkelder, maar wél geschikt voor binnen. De video laat zien hoe het moet!

Schoenenzak
Dit is één van de makkelijkste manieren om een verticale tuin aan te leggen. Schaf een ouderwetse schoenenzak (bijvoorbeeld van jute) aan en bevestig het aan de muur. Vul de zakjes met potgrond en je kunt het vullen met plantjes.
Verticale flessentuin
Voor deze tuin heb je een aantal PET-flessen nodig. Misschien hebben de buren nog een aantal flessen over? Je vult de plastic flessen met potgrond en bevestigt hen aan een rooster. De video hieronder legt de aanleg van de flessentuin stap voor stap uit. Deze variant is ook zeker de moeite waard!

Pallets
Houten pallets zijn ook heel geschikt voor op een balkon. Als je een pallet rechtop zet, kun je het vullen met potgrond en daar de plantjes in poten.
Groene roomdivider (voor binnen en buiten)
Voor deze variant heb je ook pallets nodig. Daarmee maak je een grote bak waarin je klimplantjes kunt poten. In de bak zet je een rooster, zodat de plantjes kunnen klimmen. In onderstaande video zie je precies hoe het moet!

Kant en klaar

Groene schutting
Deze jongens maken prachtige schuttingen op maat, inclusief grote en kleine bakken voor bloemen en planten. Je kunt een schutting bestellen of zelf een poging wagen aan de hand van onderstaande video.

Eetbare wand
Dit is een variant op de schoenenzak met plantjes die je zelf kunt maken, maar dan inclusief een watergeefsysteem. Het is geschikt om groenten en kruiden in te verbouwen.
Moswand
Er zijn een heleboel bedrijven die kant-en-klare wanden bedekt met mos aanbieden en plaatsen. Ga op zoek naar een bedrijf dat bij jou past en wie weet heb je binnenkort een groene wand in huis!
Heb jij nog goede ideeën voor een verticale tuin of groene gevel? Laat het ons weten in een reactie of mail naar redactie@hetkanwel.nl.

Verder lezen?

Hoef je niet zo nodig een hele wand met planten of bloemen, maar wil je wél meer groen in huis? Waag je dan eens aan de macramé plantenhanger die redacteur Gerda heeft gemaakt. Lees hier hoe je zelf zo’n plantenhanger kunt maken.
In Amsterdam komt binnenkort een nieuwe wijk op de plek van de Bijlmerbajes. Het is de bedoeling dat alle 1350 woningen energieneutraal worden. En er komt een verticaal park!
Groene Gevel

Over de schrijver

1 gedachte over “Tips voor een groene gevel”

  1. Pingback: Hoe duurzaam ben je met een kunsttuin?

Reacties zijn gesloten.