Groene graffiti van gras, mos en andere planten

Je kan natuurlijk heel klassiek de spuitbus pakken voor je straatkunst, maar dat is niet super duurzaam.  Kunstenaar Edina Tokodi pakt het daarom anders aan. Zij laat groene graffiti achter, die gemaakt is van mos of planten. En dat is niet onopgemerkt gebleven, want inmiddels heeft ze kunstwerken gemaakt in opdracht van bijvoorbeeld het Wereld Natuurfonds of de Botanical Gardens in New York City.

Groene Graffiti

Huppelende groene hertjes

Tokodi is al jaren bezig om de straten van New York City groener te maken door afbeeldingen achter te laten, die gemaakt zijn van mos of gras. Zo huppelen er ineens groene herten of konijnen rond op kale muren of prijkt er een haan van mos op een groezelige straathoek. “Stadsbewoners hebben vaak geen relatie met dieren of groen,” zei de kunstenaar een paar jaar geleden in een interview met Inhabitat. “Als (straat)kunstenaar voel ik de verplichting om de aandacht te vestigen op dat waarin we tekortschieten in het dagelijks leven.” En dat is volgens haar dus onze relatie met de natuur. Of eigenlijk: ons gebrek daaraan, zeker als stadsbewoners.

Gedichten van mos

Tokodi is overigens niet de enige straatkunstenaar, die mos of het milieu als uitgangspunt neemt voor haar werk.  Zo plakt de toonaangevende kunstenaar Anna Garworth teksten en gedichten van mos op kale stadsmuren in haar thuisstad Londen. ‘Mossenger’ noemt ze dat. Met haar (letterlijk) groene teksten wil ze aandacht vragen voor de fragiele staat waarin de aarde en de natuur nu verkeert. Ze neemt de unieke schoonheid van de natuur daarbij als uitgangspunt om de wereld om ons heen te verfraaien en discussie uit te lokken, zo is te lezen op haar website. Ze heeft overigens ook in Nederland gewerkt.

Groene Graffiti

Omgekeerde groene graffiti

Omgekeerde graffiti is eigenlijk gewoon ‘greenwashing’, maar dan het goede soort. Kunstenaars over de hele wereld gebruiken deze techniek door gedeeltes van door uitlaatgassen grauw geworden muren schoon te schrobben. Hierdoor ontstaan teksten, afbeeldingen en landschappen. Zoals deze van kunstenaar Paul Curtis (a.k.a. Moose) in de Broadway tunnel in San Francisco. Met zijn afbeelding van bomen en bloemen wil hij laten zien hoe de omgeving er 500 jaar geleden waarschijnlijk uitzag. “Ik wil de stad verfraaien door te profiteren van negatieve ruimtes door hun vuile jassen door te snijden,” zo stelt hij.

Groene Graffiti

In België combineert kunstenaar Stefaan de Croock (Strook) beide technieken eigenlijk. Hij gebruikt een hogedrukspuit om op bemoste en vervallen muren in Brugge figuren achter te laten. Hij gebruikt overigens ook andere duurzame technieken om ‘muurschilderingen’ te maken. Zo maakte hij dit fantastische kunstwerk in Mechelen van afvalhout.

Groene Graffiti

Kijk hier voor nog meer kunstwerken van bijzondere materialen, zoals bladeren. Heb jij nog meer inspirerende voorbeelden van groene graffiti? Laat het ons dan vooral weten, door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

1 gedachte over “Groene graffiti van gras, mos en andere planten”

Reacties zijn gesloten.