Deze kieswijzers helpen je 17 maart met een groene keuze

Voor de verkiezingen grijpen we vaak naar de bekende stemwijzer of het kiescompas om ons te helpen een keuze te maken. Niets mis mee natuurlijk, maar er zijn ook alternatieve kieswijzers die zich vooral focussen op duurzame thema’s. Zo kwamen MVO Nederland, ProVeg en ASN Bank dit jaar elk met een eigen kieswijzer. Hier kan je in één oogopslag zien hoe bepaalde partijen over thema’s als plantaardig eten, plastic afval en hernieuwde energie denken. 

MVO Nederland kijkt naar de nieuwe economie

MVO Nederland kwam dit jaar als eerste met een alternatieve kieswijzer. Daarvoor hebben ze de 13 zittende partijen beoordeeld op 7 thema’s van de nieuwe economie. Die thema’s gaan over nieuwe rijkdom, echte prijzen, transparante ketens, inclusief ondernemen, groene energie, biodiversiteit en circulaire economie. Het is geen verrassing dat juist Groen Links, D66 en Partij voor de Dieren goed scoren op deze thema’s. De PVV en Forum voor Democratie hechten het minste belang aan duurzaamheid. Ook geen verrassing. In het staatje hieronder zie je heel overzichtelijk dat ook partijen als VVD en CDA werk willen maken van inclusief ondernemen, maar dat maar 4 partijen zich willen inzetten voor ‘echte prijzen’.

Groene Kieswijzer

ProVeg komt  met de New Food kieswijzer 

ProVeg kwam deze week met een kieswijzer die, hoe kan het ook anders, de focus legt op ‘new food’ zoals ze het zelf noemen. Uit onderliggend onderzoek (uitgevoerd door Kiescompas) blijkt dat de meeste mensen het er wel over eens zijn: het voedselsysteem moet anders, met minder dierlijke en meer plantaardige of gekweekte eiwitten. Daarbij streven de meeste mensen naar 60% plantaardige eiwitten en 40% dierlijk eiwitten in 2025, terwijl de overheid vaak nog de 50/50 doelstelling aanhoudt.

ProVeg heeft de politieke partijen tien stellingen voorgelegd. Opvallend is dat het CDA het met geen één van deze stellingen eens is, terwijl de CDA-kiezer met acht van de tien stellingen instemt. Zo wil 79% van de CDA-stemmer een verbod op de kiloknaller en 59% wil afschaffing van de bio-industrie. Ook de VVD-kiezers zijn een stuk ambitieuzer dan hun partij als het gaat om overheidssturing in vlees- en zuivelconsumptie, zo geeft ProVeg aan. De stellingen met de uitkomsten vind je hier in een overzichtelijk staatje.

De duurzame kieswijzer van ASN Bank

Ook ASN Bank en De Wereld van Morgen hebben de verkiezingsprogramma’s van de negen grootste partijen uitgeplozen en de partijen tien stellingen voorgelegd. Hiermee hopen ze zoveel mogelijk mensen te stimuleren om vooral een duurzame keuze te maken in het stemhokje, want -zo is de stelling- jouw stem is nu misschien wel belangrijker dan ooit.

De VVD is de enige partij die het eens met de stelling ‘Producten waar géén leefbaar loon voor is betaald mogen gewoon in Nederland worden verkocht’. En het CDA is de enige partij die het oneens is met de stelling ‘Wie vervuilt moet betalen, er moet een CO2-heffing voor bedrijven komen’. Verder zijn alle partijen het oneens met de stelling ‘Producenten van plastic hoeven de plastic soep niet op te ruimen’. Dat is dan ook de enige stelling waarover ze het allemaal met elkaar eens zijn. De PVV heeft overigens niet gereageerd op de stellingen, zoals je in onderstaand overzicht ziet.

Kieswijzer

Hoe denkt de politiek over plastic?

Ook de Plastic Soup Foundation heeft de verschillende partijprogramma’s uitgeplozen op het thema plastic (hoe kan het ook anders). Ze hebben de verschillende standpunten in een overzicht onder elkaar gezet. Zo is in één oogopslag te zien dat de VVD niets zegt over plasticvervuiling, maar het wel heeft over het stimuleren van bioplastics. Het CDA wijdt maar één zin aan plastic: ‘Wij gaan door met de strijd tegen zwerfafval en de plasticsoep in het open water.’ En de Partij voor de Dieren is de absolute winnaar als het gaat om hoe vaak het woord ‘plastic’ in het verkiezingsprogramma staat: maar liefst 14 keer. Bekijk het overzicht hier.

De ontstemwijzer van Wakker Dier

Wakker Dier komt met een ontstemwijzer. Hierin zetten ze op een rijtje welke partijen zich inzetten voor een kleinere veestapel, want – zo zegt Wakker Dier- Nederland is één van de meest vee-dichte landen ter wereld. En dat is niet goed voor de 100 miljoen ‘landbouwhuisdieren'(zoals ze het noemen), maar het zorgt ook voor ongezonde situaties voor omwonenden en het milieu. Groen Links, SP, PvdA en PvdD doen het goed, terwijl VVD, PVV, D66 en CDA het bijvoorbeeld slecht doen. Bekijk de ontstemwijzer hier.

Het klimaatlabel van kiesklimaat

Tot slot heeft kiesklimaat gekeken naar hoe de verschillende partijen de afgelopen jaren hebben gestemd als het om duurzaamheid gaat. Ook niet geheel onbelangrijk. Dat hebben ze zichtbaar gemaakt in een klimaatlabel. Dat ziet eruit als het milieulabel van elektrische apparaten. Partijen die klimaatvriendelijker stemmen, scoren hoger. En omdat het om het stemgedrag in de Kamer gaat, zijn de nieuwe partijen hier niet meegenomen. Het uitgebreide klimaatlabel 2021 per thema vind je hier.

Kieswijzer

Weet jij al wat je gaat kiezen 17 maart? Hoe belangrijk is duurzaamheid bij het bepalen van je keuze? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver