Dit bedrijf vergroent de stad met groene muren

In 2050 zal 90% van alle Europeanen in een stad leven. Als je daar aan denkt, zie je misschien een grauw grijs stads plaatje voor je. Met hoge gebouwen, veel beton, drukte en uitlaatgassen. Maar kan het ook anders? Frisse, koele, autovrije en groene steden? Wij denken van wel. Ook al blijft het misschien een constante uitdaging om steden te vergroenen, er zijn ontzettend veel bedrijven die zich daar voor inzetten. Een ook groene muren kunnen daarbij helpen. Het Amsterdamse bedrijf Respyre maakt dit mogelijk. Met mos.

Foto: Respyre

Als je zoekt op ‘mos op muren’ krijg je honderden hits hoe je mos zo effectief mogelijk van je muur kunt verwijderen, maar Respyre ontwikkelt juist een bioreceptief beton dat de groei van mos stimuleert om groene muren te creëren. Het mos zorgt voor een soort coating op de muur en dat heeft veel verschillende voordelen. Voor mensen, het klimaat en voor de biodiversiteit.

Groene muren zorgen voor verkoeling

Groene muren vergroenen niet alleen het uiterlijk van een gebouw, maar zorgen ook voor verkoeling. Het mos houdt namelijk water vast. Doordat dit water weer verdampt zorgt het voor koelte. Mos werkt als een soort spons en kan wel vijf liter water per vierkante meter vasthouden. Daarnaast houdt het mos het zonlicht tegen, waardoor de zon een gebouw niet kan verwarmen.

Groene muren zorgen voor schone lucht  

Naast het verkoelen, filtert het mos de lucht. Mos zet CO2 om in zuurstof en absorbeert verontreinigende stoffen uit water en lucht. Het filter-effect van mos is veel effectiever dan dat van gewone planten. Als er vervuilde lucht in contact komt met het bladoppervlakte, dan zuivert het mos deze lucht door het elektrostatische bindend vermogen van het mos. Ook fijnstofdeeltjes houdt het mos vast om het vervolgens te verteren.

Groene muren helpen de biodiversiteit  

In steden is er steeds meer aandacht voor de biodiversiteit. Grotere groene gebieden in steden kunnen de biodiversiteit vergroten. Hierbij kun je natuurlijk denken aan groene daken en balkons, maar ook groene muren dragen hieraan bij. En niet alleen planten en dieren worden blij van groen; wij mensen worden er ook gelukkiger van.

Het mos is niet slecht voor de muren


Het biorceptieve beton zorgt ervoor dat het mos goed kan groeien. Het mos houdt zich vast aan oppervlakken met rizoïden Dit is een wortelachtig orgaan met kleine haartjes bij planten en schimmels. Het mos heeft geen wortels, waardoor het niet slecht is voor de gevels van gebouwen. Het bemoste beton kan zelfs helpen om onderliggende muren of oppervlakten te beschermen tegen weersinvloeden. Je kunt het zien als een dikke laag verf.

Er zijn nog meer opties, zoals bijvoorbeeld groene muren van algen. Daarover schreven we dit blog.

Over de schrijver