Groene muzikant raakt mensen met een ligfiets

336X280 Florian
Foto: Asn Bank

Florian Wolff kwam op zijn goede idee terwijl hij speelde in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Toen hij na zijn laatste liedje een overweldigend applaus kreeg, ontdekte hij dat hij meer kon dan liedjes spelen: hij kon mensen in hun hart raken. Dit jaar tourt Florian rond met de Green Machine om nog meer mensen met de groene boodschap bekend te maken.

Florian is een van de boegbeelden van de ASN Bank Wereldprijs 2011. De ASN Bank wil duurzame doeners de kans bieden om hun droom waar te maken. Ding nu mee met jouw eigen project naar de ASN Bank Wereldprijs 2011

Doe de quiz en test jouw “dromen voor de wereld van morgen”-kennis

Daverend applaus dankzij fietslamp

Florian Wolff was al van jongs af aan een groene jongen. Op zijn 12e werd hij vegetariër en zijn eerste CD werd uitgegeven met een ecologisch verantwoord hoesje. “Als ik weer afzwaai van deze wereld hoop ik dat er echt iets gebeurd is. Dat ik iets bereikt heb wat goed is, niet alleen voor mezelf, maar voor de wereld waar ik in heb geleefd.”

“Ik stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland in 2008, in Paradiso. Ik had een halve fiets meegenomen. Ik vroeg de lichtman om al het licht uit te doen. Mijn gitarist draaide in het donker met zijn handen aan de trappers van de fiets. Er zat een fietslamp vast aan mijn microfoonstatief. Het was het laatste liedje van de set. Ik speelde in mijn eentje en was als enige verlicht. Toen ik klaar was, barstte het applaus twee keer zo hard los als bij de andere liedjes. De mensen waren er door geraakt: je doet iets wat ze niet verwachten. En je geeft op een plezierige manier je boodschap mee. Dat was het moment dat ik besefte: ‘ik kan meer dan alleen voor mensen mijn muziek spelen.’ Ik kan mensen tot denken aanzetten over het duurzame streven waar we allemaal iets mee moeten.”

Groen touren is: “trappen, mensen!”

Mini Greenstage Cleandrinks2
Foto Via Florian Wolff

In 2010 ging Florian touren met een groen podium, de Green Tour. “Festivals zijn een ecologische ramp. Aggregaten die draaien, alle auto’s die ernaar toe komen – dat is nogal wat. Mijn podium draaide op zonne-energie, windenergie en ook menselijke energie. Voor het podium lagen mensen in een soort ligfietsen. Dan konden ze ontspannen de show bekijken. De stroom die ze opwekten ging rechtstreeks naar het podium.”

“Dit jaar gaat het anders. Veel festivals hebben geen budget om een groen podium te huren. Ik ben geen Marco Borsato of Anouk die zoiets kan eisen. Daarom besloot ik om het concept compacter te maken, zodat het als ‘open source’ idee ook makkelijker gedeeld kan worden. Toen kwam ik op het idee van de Green Machine: een mobiel karretje, dat je mee kan nemen de bus in. Er zitten trappers op, een zonnepaneeltje, een accu en een omvormer. Als je dat ding plat neerlegt, dan heb je een soort ligfiets. Met de Green Machine ga ik niet naar festivals, maar bereik ik mensen op andere onverwachte plekken.”

“Ik doe thuis mijn eigen work-out op de fiets om alvast de accu een beetje op te laden. Het publiek mag tijdens het optreden de rest van de energie bij elkaar trappen. Het is wel eens een keer gebeurd dat de stroom op was en ik moest roepen vanaf het podium: ‘mensen, willen jullie gaan fietsen?!’. Wij vinden het zo normaal dat er stroom uit het stopcontact komt, maar vanzelfsprekend is dat niet. Als we niet uitkijken en de olie raakt op, dan moet je het toch echt hebben van dit soort technieken, je eigen zonnepanelen en je eigen hometrainer waar je mee koffie kan zetten. Juist door een ludieke actie laat je dat zien en ontstaat er bewustwording.”

“Het treurige is dat die installatie drie weken geleden gestolen is. Ik had net een paar try-out optredens gedaan. Toen was hij weg. Ik ben als muzikant wel wat gewend wat betreft tegenslagen, maar dit was wel even een klap. Vrienden hebben voor mij toen een benefiet-avond georganiseerd. Het was onbetaalbaar om te voelen dat mensen zeiden: ‘we geloven in wat je doet.’ Er is ook 1.000 euro opgehaald. Nu kan ik de installatie twee keer zo goed maken. Een tegenslag is altijd een kans om dingen anders, beter te doen. De komende weken ga ik aan de Green Machine 2.0 werken.”

Florian: “De ASN Bank en ik, we zijn fans van elkaar”

“Nee, ik heb nog niet echt fouten gemaakt in mijn carrière. Ik ben me heel bewust met welke partners ik samenwerk. Er zijn veel clubs die groen lijken, maar het eigenlijk niet zijn. In 2010 ging ik samenwerken met de ASN bank. Die bleek heel betrouwbaar.”

“Je hebt als persoon en muzikant fans nodig, mensen die geloven in wat je doet. Met de ASN was dat het geval. We zijn fans van elkaar. Ik vind het top wat ze doen met de Wereldprijs. Anderzijds vinden zij het geweldig wat ik doe met de Green Tour. Daarom hebben ze het in 2010 ook gesponsord. Het is een club goede mensen bij wie van alles kan.”

Groene evangelist preekt buiten eigen parochie

Florian Wolff Door Sjoerd Tieleman
Foto: Sjoerd Tieleman

“Ik ben wel eens een groene evangelist genoemd. Zo is het ook wel. Ik geloof ergens in. Alleen niet met een wijzend vingertje van ‘pas op: laat nooit de kraan open als je je tanden staat te poetsen.’ Maar: ‘kijk, het kan heel erg leuk zijn.’”

“Ik begeef me steeds meer in een omgeving met mensen die ongeveer hetzelfde denken. Mensen die al ‘groen’ doen of zijn. Zoals ik hier met jou zit, wij begrijpen elkaar wel. Het moeilijke is om de boodschap over te brengen naar ‘grijze’ mensen. Misschien is het wel een goed teken dat ik voor steeds meer bekeerden preek: er zijn blijkbaar steeds meer bekeerden.”

“Ik zoek naar manieren om buiten mijn eigen parochie te preken. De popcultuur is een cirkeltje dat de hele tijd doorgaat. Ik vind het interessant om daar eens buiten te treden. Waar boor je nieuwe doelgroepen aan? Hoe kun je die groene, biologische olievlek uitbreiden? De Green Machine gaat mij daar bij helpen.”

Florian is een van de boegbeelden van de ASN Bank Wereldprijs 2011. De ASN Bank wil duurzame doeners de kans bieden om hun droom waar te maken. Ding nu mee met jouw eigen project naar de ASN Bank Wereldprijs 2011

Doe de quiz en test jouw “dromen voor de wereld van morgen”-kennis

Bezoek ook Florians eigen website: www.florianwolff.com

Over de schrijver